Pro všechny, co hledají něco zdravého, křupavého a exotického, máme chutný recept na přípravu delikatesy asijského kuchařského umění – singapurského kraba. Není složitý. Vše zvládnete lehce připravit ve vlastní kuchyni.
Crispy Soft Shell Crab „NamTok“
Na jednu porci potřebujeme:
2 ks měkkoschránkový krab 75-90 g – Soft Shell Crab (je možné koupit v Gastro Cipa)
10 g koriandru ručně natrhaného
10 g máty ručně trhané
1 litr slunečnicového oleje
2 ks kafrových listů /limetových/
20 g citrónové trávy
1-2 ks zelené/červené papričky jalapeňos
2 ks šalotky
Složení omáčky „Nam Pla“ :
10 g cukrový sirup
20 g rybí omáčka
30 g limetová šťáva
Postup:
Kraba pořádně osušte v utěrce a vymáčkněte z něj veškerou vodu. Poté ho obalte v kukuřičném škrobu, dejte do pánve s rozehřátým slunečnicovým olejem a smažte po dobu 3 – 4 minut. Krab by vám měl krásně zčervenat a získat křupavý povrch. Mezitím si pěkně najemno natrhejte bylinky, které následně smíchejte s nakrájenou citrónovou trávou, limetovými listy, mátou, koriandrem, šalotkou a chilli. Vznikne vám „salátek“, který dochuťte omáčkou „Nam Pla“ a zbytkem chilli. Dle chuti vše zakápněte limetou a oslaďte hnědým nebo palmovým cukrem.
Jak zkrotit singapurského kraba nám poradila kouzelnice na asijskou kuchyni, Sofia Smith z Café Buddha Balbínova.