Úvod Lifestyle Cestování Bobule konečně vyrazily do světa
CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

27

DSC_0112Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové trilogie z moravského vinařského prostředí si vyšlápla na plátna (nejen) premiérových biografů 25. června tohoto roku. A symbolicky z pražské botanické zahrady, z vinice sv. Kláry, při příležitosti křtu skvělého místního moku ročníku 2019.

Památkově chráněná vinice sv. Kláry, rozkládající se nedaleko ZOO nad Trojským zámečkem, již mnohokrát dokázala, jak skvělé má podmínky pro pěstování vinné révy. Je zároveň dokladem toho, že se správnou péči a nadšením mohou i v Praze, v hlavním městě republiky, vznikat vína té nejvyšší kvality. Jak novinářům řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady Hl. m. Prahy, výjimkou nejsou ani vína ročníku 2019, která se vzpomínaného dne slavnostně představila médiím i veřejnosti. Pět odrůdových vín a dvě cuvée pokřtili představitelé a tvůrci nového filmu 3Bobule: herečka Tereza Ramba, herci Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Miroslav Táborský, Michal Isteník i režisér Martin Kopp a filmový producent Tomáš Vican.

3BobuleIMG_0669

Jedná se o volné pokračování úspěšné filmové komedie Bobule jedna, kterou svého času shlédlo přes 360 000 diváků a která se stala jedním z nejúspěšnějších filmů domácí produkce roku 2008. V roce 2009 na ni navázalo pokračování 2Bobule. A prakticky po deseti letech je tady trojka, právě tak zábavná a úsměvná, jako ty předcházející.
Jak nám řekl producent Vican, i třetí díl nabízí kouzelný pohled do moravské vinařské krajiny, lidský, dobrosrdečný humor, kterého není nikdy dost, zvláště pak v současnosti, zotavujíce se z virové epidemie, i poslední filmovou vzpomínku na legendárního Václava Postráneckého, který „byl u toho“ od samého začátku a jehož památce je film věnován.
Pokusíme se načrtnout obsah veselohry. Divákům, kteří shlédli předchozí filmy či díly jistě není třeba představovat Honzu a Kláru (K.Hádek a T. Ramba), kteří v trojce čekají dalšího potomka a vedle starostí s vinařstvím a rozpustilými dvojčaty jim komplikují život i krádeže ve vinohradu. Také jejich manželství nefunguje teď úplně ideálně. K tomu všemu musí Klára obhájit nelehkou pozici otcovy nástupkyně, což jde tváří v tvář vžitým názorům, že ženská přece nemůže dělat skvělé víno, občas těžko.
IMG_0742Situace dostává správný spád, když se ještě „pozve“ na sklizeň jako pomocník Honzův dávný kumpán Jirka. Setkání po letech a jeho přítomnost nastartuje sled nečekaných událostí, které vnesou do života všech – od manželské dvojice, po staré známé, včetně sousedů Kozderky v podání skvělého Miroslava Táborského a Františka – pořádný průvan. Zkrátka, máme se v kinech na co těšit.

Tip na výletIMG_0747

Není bez zajímavosti, že první zmínka o vinicích na území dnešní Troje v Praze pochází již z roku 1228. V 17. století patřila vinice sv. Kláry k trojskému zámku. Obnovena byla okolo roku 1959 a v současnosti zaujímá 3,5 ha. V roce 1995 přešla vinice pod správu pražské botanické zahrady. V roce 2004 bylo započato s radikální obnovou. Část nevhodných odrůd byla zlikvidována a nahrazena klasickými evropskými odrůdami – hlavně Rulandským modrým, které v současné době začíná na vinici dominovat. Od roku 2009 se veškeré hrozny zpracovávají na místě, v nově vybudovaném zdejším sklepě. Produkce vinice se pohybuje okolo 20 000 lahví o objemu 0,5 litru ročně. Vinice sv. Kláry zve milovníky dobrého moku nejenom na prohlídku tzv. vinařské naučné stezky a komorního muzea vinařských nástrojů, ale především na posezení u sklenky s kouzelným výhledem do okolí. A pokud vás zajímá, jak zdejší víno vzniká, je možné využít možnosti komentované prohlídky expozice výroby vína ve sklepě s degustací. Prohlídky se konají od července do října, vždy v neděli v čase 13.00, 15.00 a 17.00 se srazem zájemců u pokladny Kovárna. Více na: www.botanicka.cz

Ivan Černý
Foto Edita Volková

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...