Úvod Lifestyle Gurmán Za dobrým vínem a…
GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

29

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U Posledního soudu, kombinovanáDSC_1003 s galerií. Najdeme ji v Praze na Královských Vinohradech v Jagellonské ulici, pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad. Již třináct let zde kraluje milovník historie, památek a malířského kumštu vinárník Václav Srb. Ten z bývalé poslední štace galérky, která tady po „vyfasovaném flastru“ u Městského soudu v budově naproti zapíjela svobodu, během času vybudoval úžasné prostředí jedinečného kumštýřského podniku.

Kombinace vinárny s výstavními prostorami pro malíře není dnes již nic výjimečného. Před více jak deseti lety však věc prakticky neznámá. Pan Srb si lámal hlavu, jak radikálně proměnit vzhled bývalého podniku pověsti nevalné, až se nechal inspirovat příklady z jeho milované Paříže, kde jest to běžné. A tak se rozjela  spolupráce s výtvarníky, neboť vynikající sudová i lahvová vína, která zde svým hostům nabízí, se skvěle snoubí s obrazy či grafikami mistrů palety. Samozřejmě, že předpokládal, že mezi návštěvníky budou i páni soudci a obhájci „od vedle“, což se kupodivu nevyplnilo, neb ti raději s klienty jednají o samotě. To ale prosperitu podniku nijak nepoškodilo, protože klientela, ve velkém počtu rekrutující se z milovníků nejen dobrého moku, ale především výtvarného umění, roste úměrně pořádaným výstavám. My jsme sem zavítali s redakčním blokem v ruce zkraje prvního měsíce Nového roku, kdy tady byla pro velký zájem prodloužena výstava populárního Tomáše Bíma, nazvaná Skryté příběhy – litografie a akryly, připravená ve spolupráci se známou kutnohorskou ARCUS GALLERY.

O muži tří řemesel

Václav Srb
Václav Srb


U Posledního soudu mají netradiční otevírací dobu, v pozdních odpoledních hodinách, avšak včetně víkendů i svátků. V přední části vinárny s vinotékou nás vítá atmosféra starých dobrých časů. Zprava se na nás dívá shovívavým zrakem legendární panovník C. a K.  Monarchie s licousy, přehlédnout nejde jeho neméně legendární vyhláška Mým národům z roku 1915. Obojí je kusem naší historie a není důležité, zda jsme přesvědčením republikáni nebo monarchisté, kteří sem rádi zavítají, neboť Václav Srb stál celých jedenáct let v čele Koruny České, což je neparlamentní strana, usilující o návrat panovníka a tradičních hodnot.
V levém křídle podniku jsou stěny proměněny ve výstavní prostory s jednoduchým leč účelným systémem profesionální galerijní instalace. Uvelebeni na pohodlných letitých tonetkách koštujeme skvělou pálavu, přejíždíme očima Bímovo dílo s kulantními cenami v korunách, jako kupř. 14 444 či 17 777 a posloucháme o životních etapách páně Václava Srba.
Narodil se v roce 1958 nedaleko odtud. U jeho kolébky stály tři sudičky. První z nich mu do vínku dala vztah k výtvarnému umění, druhá přidala lásku k historii a památkám, třetí se jen pousmála: Kolegyně zapomněly jste na cestování a cizí jazyky… A tak se stalo, že je Václav Srb galeristou, kdy se vymezuje coby konzervativec, nikoli však odpůrce moderny. O jeho dalším zájmu, historii a památkách by se daly psát romány, v tomto případě spojuje užitečné s praktickým a léta působí jako turistický průvodce po Praze i v zahraničí. Jazykově je skvěle na tuto činnost vybaven – ovládá ruštinu, italštinu i francouzštinu. V současné době ale toto řemeslo díky opatřením, omezujícím turistiku vzhledem k epidemii koronaviru prakticky nevykonává, o to více se věnuje vinárně a galerii. Kromě klasických výstav grafiky, obrazů či fotografií se zde konají i křty knih, rozhovory s osobnostmi našeho kulturního světa i nejrůznější akce a besedy, jako kupříkladu před časem při příležitosti povýšení Žižkova na město.DSC_1005
Malá statistika posledních výstav

Jak jsme shora poznamenali, poslední tři roky Václav Srb spolupracuje na přípravě prezentací děl našich předních výtvarníků s kutnohorskou Arcus Gallery. V srpnu 2021 se zde kupříkladu konala úspěšná výstava Obrazy z posledních let malíře Vlastimila Bareše, v listopadu téhož roku potom Poezie stromů Bohunky Waagoevé a rovněž prodejní Bímova výstava Skryté příběhy – litografie a akryly.DSC_1007Závěrem, co nás zde čeká během tohoto roku?
Řada tematických výstav – plakátů i kalendářů, linorytů a dřevorytů od autorů zvučných jmen. Zjara by se zde měl kupříkladu konat i křest knihy novináře a spisovatele Jiřího Vlastníka U kávy a sauvignonu (medailony a rozhovory s osobnostmi nejen české kulturní scény).  A v neposlední řadě budou U Posledního soudu prezentována plátna od Veroniky Holé, Jiřiny Stopkové nebo Hany Richterové. Lahůdkou jistě bude výstava s pracovním názvem Znovuobjevení, která představí díla Karla Votlučky a Jana Evangelisty Krahulíka.DSC_1034

Připravil Ivan Černý
Foto Jiří Vlastník

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...