Blíží se období sklizně českého chřestu. Jako každým rokem bude nejprve k mání bílý chřest, s odstupem pak i chřest zelený. Ten nejlepší pochází pochází z Mělnicka, k dostání bude nejprve u tamějších pěstitelů a následně na farmářských trzích i ve vybraných maloobchodních řetězcích. Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s ranými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Několik receptů najdete i v tomto článku.
Chřestové slavnosti
Rozhodně si nenechte ujít Chřestové slavnosti, které se uskuteční v sobotu 7. května 2016 v Hostíně u Vojkovic od 9 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na gastronomické speciality, bohatý program pro děti, soutěž o nejlepšího Chřestožrouta, lidovou kapelu HRAJETO, ukázky pěstování a sklizně chřestu a v neposlední řadě i prodej chřestu za zvýhodněné ceny. A nyní několik slíbených receptů.
Slaný chřestový koláč se špenátem a šunkou
pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení
Ingredience:
10 – 12 výhonků bílého chřestu (může být i zelený nebo oba)
1 balení listového těsta (použijeme už rozválené) cca 300g
2 hrsti listového špenátu (cca 50 g)
200 g dobré šunky (např. Pražská)
150 g sýra ementál
250 ml sladké smetany
2 vejce
máslo na vymazání formy
1. Chřest uvaříme dle základního receptu.
2. Po zchlazení ve studené vodě chřest osušíme na kuchyňské utěrce.
3. Do máslem vymazané koláčové formy o cca 30 cm průměru rozprostřeme listové těsto, dno propícháme vidličkou.
4. Postupně dáme vrstvu špenátu, na kousky nakrájené šunky a sýra a zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
5. Rovnoměrně od středu do vějíře vyskládáme na koláč uvařený chřest.
6. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 45-50 minut – dokud sýr trochu nezhnědne.
Bílý chřest se strouhankou na německý způsob
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
1 svazek bílého chřestu (16–20 výhonků),
160 g dobré, nejlépe domácí strouhanky,
100 g másla
1. Chřest uvařte dle základního receptu. Mezitím si na pánvi nasucho opražte strouhanku a rozpusťte máslo.
2. Vařený chřest servírujte posypaný opraženou strouhankou a přelitý rozpuštěným máslem. Navrch můžete přidat ještě pár hoblin parmezánu.
Podávejte například s novými bramborami vařenými ve slupce.
Chřest s holandskou omáčkou
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
20–24 výhonků chřestu
(bílý, zelený nebo obojí),
3 žloutky, 50 ml vývaru,
50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl,
100 g přepuštěného másla
1. Máslo přepusťte, chřest očistěte (odřízněte dřevnaté špičky, pokud používáte bílý chřest, tak jej asi centimetr pod hlavičkou oloupejte).
2. Ve vodní lázni rozmíchejte žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šlehejte do zhoustnutí, poté do směsi zašlehejte přepuštěné máslo.
3. Současně uvařte chřest dle základního receptu.
4. Chřest naservírujte na nahřáté talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.)
Tradiční chřestový krém
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
10 – 12 výhonků čerstvého bílého chřestu,
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená,
1 lžíce másla na zahuštění,
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího,
sůl a pepř na dochucení,
100 ml smetany na zjemnění,
muškátový oříšek, pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu
1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut (do změknutí).
3. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky, ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Po přidání másla již polévku nevařte!
4. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte nebo nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutony.
Zelený chřest na sezamu
Pro 4 osoby
Ingredience:
svazek zeleného chřestu,
pět stroužků nakrájeného česneku,
hrst sezamových semínek,
lžíce olivového oleje,
5 lžic sojové omáčky,
lžička sezamového oleje,
1. Sezamová semínka lehce opražíme na suché pánvi, dáme stranou.
2. Rozpálíme olivový nebo jiný rostlinný olej a přidáme chřest. Po minutě a půl až dvou minutách (u tlustšího chřestu) přidáme nakrájený česnek. Vše 30 sekund mícháme, aby se česnek nepřipálil.
3. Ubereme teplotu a přilejeme sojovou omáčku a lžičku sezamového oleje.
4. Odstavíme a promícháme se sezamovými semínky. Podáváme samotné anebo jako přílohu.
Bílý chřest s mátovým máslem
Bílý chřest spolu s mátově-citrónovým máslem se skvěle hodí k jakékoliv rybě. Když ale máte královskou zeleninu, použijte královskou rybu, candáta. Spolu s pyré z hrášku budete mít dokonalou kombinaci.
Pro 1 osobu
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
0,5 kg bílého chřestu, hrst čerstvé máty
šťáva z jednoho citrónu, máslo,
sůl a čerstvě mletý pepř
1. Chřest oloupejte od hlavičky dolů, seřízněte 2-3 cm zdřevnatělých konců (ty vyhoďte), svažte provázkem nebo gumičkou a dejte vařit do osolené vody s trochou cukru a citrónem, hlavičky
chřestu nechte nad vodou. Vařte 4 minuty. Pokud vám voda ještě nevaří, dejte oloupaný chřest do vody s citrónem.
2. Rozpusťte si máslo, přidejte nasekané lístky máty a zakápněte šťávou z jednoho citrónu a ochuťte solí a pepřem. Tímto máslem zalijte chřest.
Quiche se zeleným chřestem a kozím sýrem
Možností, jak si uvařit chřest je spousta. Jednou z nich je si ho zapéct ve slaném koláči. Mladý hrášek není podmínkou, ale skvěle se k němu hodí, stejně jako kozí sýr a slanina.
Pro 4 osoby
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
Na těsto:
200 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, špetka soli
Na náplň:
5 vajec, 250 ml smetany ke šlehání,
400 g zeleného chřestu,
hrst mladého vyloupaného hrášku,
hrst nastrouhaného parmazánu,
100 g čerstvého kozího sýru,
150 g slaniny, 1 cibule, muškátový oříšek,
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 C.
2. Smíchejte všechny suroviny a utvořte hladké těsto. Vyválejte a vyložte formu na koláč.
3. Na pánvi osmahněte slaninu, přidejte cibuli na dlouho a orestujte. Nechte vychladnout.
4. Vejce prošlehejte, přidejte smetanu a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
5. Zbavte chřest zdřevnatělých konců a nakrájejte na kousky, špičky dejte zvlášť.
6. Na těsto navrstvěte slaninu s cibulí, přidejte chřest, hrášek, kousky kozího sýru, zasypte parmazánem, zalijte směsí vajec a smetany, ozdobte špičkami chřestu a dejte péct na asi 40 minut.
7. Podávejte teplé nebo studené se salátkem nebo mikro bylinkami.
Foto: ČESKÝ CHŘEST