Úvod Lifestyle Gurmán Ovíněná botanická zahrada
GurmánVýstavy

Ovíněná botanická zahrada

29

DSC_7578Vydejme se společně na pěkný gastrovíkend do pražské Troje. Na dohled od oblíbené zoologické zahrady se rozkládá populární vinice sv. Kláry, která je součástí místní botanické zahrady. Tato vinice patří k nejstarším v Praze. Založena byla již za vlády Václava II. a plodila i v dobách Karla IV. V časech císaře Rudolfa II., kdy dosáhlo zdejší vinařství největšího rozkvětu, byla i díky jí Praha přezdívána „městem vína“.
Nynější podobu získala vinice sv. Kláry v 70. letech minulého století. Od roku 1995 pak spadá pod správu Pražské botanické zahrady, která intenzivně a cílevědomě pracuje na její kultivaci a proměnila ji v oblíbený cíl výletů, jak Pražanů, tak i návštěvníků hlavního města Prahy, korunujících vycházku posezením u viničního altánu s výborným mokem ve sklence a stejně tak báječným výhledem na romantické okolí, včetně Trojského zámku, Vltavy a ZOO.

Květnový křest s Jaroslavem DuškemDSC_7586

Letos se zde odehrál již posedmé svátek křtu a představení nových ročníků zdejšího vína. Mezi hosty nechyběla ani redakce našeho internetového časopisu. Kmotrem vína ročníku 2015 z trojské vinic sv. Kláry byl herec Jaroslav Dušek, o kterém je známo, že patří k uznávaným znalcům a milovníkům vína. Dušek při koštu, kdy se ochutnávalo osm odrůdových vín a dvě cuveé, nešetřil chválou. A pouze ze společenských důvodů to rozhodně nebylo.
„Ročník 2015 se vydařil…“ pochvaloval si Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry, která je nedílnou součástí Botanické zahrady Praha. „Z 25 tun sklizené révy se vyrobilo 17 600 lahví, což je 8 800 litrů vína. Díky příznivému počasí a velmi vysokým teplotám, které loni panovaly až do podzimu, dosáhla většina hroznů vysokých cukernatostí a tím mají i vína vyšší zbytkové cukry.“
Na jmenované vinici se produkují jak vína odrůdová jakostní, tak vína přívlastková, která jsou odrůdově typická, lehká, svěží, harmonická a chuťově čistá. V současné době odrůdy Ryzlink rýnský, Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské šedé a Rulandské modré.
„ Naší specialitou je každoročně cuvée s názvem Bílé z botanické, které je tvořeno každý rok z jiného poměru odrůd,“ doplňuje informace mistr vinařský Martin Beránek, jehož výpěstky návštěvníci botanické a po prohlídce památkově chráněné vinice, barokní kaple sv. Kláry i viničního domku ze 17. století na terase nad řekou Vltavou ochutnávají. „Při zpracovávání révy využíváme šetrný pneumatický lis a technologii řízeného kvašení. Pro uskladnění vín máme reprezentativní klimatizovaný prostor včetně sklípku pro návštěvníky vinařských exkurzí a řízených degustaci.“

DSC_7620Vinice je otevřena od března do února

V současné době je vinice sv. Kláry s rozlohou 3,5 ha druhou největší vinicí v Praze. Od roku 2004 je zde průběžně budována vinohradnická a vinařská naučná stezka, která je určena jak pro laickou veřejnost, tak i pro odborníky, takže za poznáním a poučením ohledně vinné révy nemusíte cestovat za příslovečná humna. Součástí naučné stezky jsou i informace o zásadách správné degustace a hodnocení vína. Nechybí ani staré vinařské nástroje a náčiní, včetně lisů, kádí a sudy. Ve viničním domku s vinotékou, usměvavým personálem a širokým spektrem nabídky jsou vystaveny i historické fotografie.

A jdeme dál…výstava bonsají (4) (1)

Vzhledem k tomu, že je vinice součástí Botanické zahrady Praha, je nutné i při návštěvě vinice a posezení na terase viničního domku zaplatit vstupné, které činí 80 korun. V ceně je pak ale i prohlídka celého areálu včetně unikátního skleníku Fata Morgana. Z řady lákadel a zajímavostí připomínáme květnovou výstavu bonsají v rozkvetlé Japonské zahradě (vstup nejlépe přes jižní pokladnu). Zde můžeme obdivovat krásu miniaturních dřevin, tvarovaných rukama zručných a citlivých zahradníků. Vystavené exponáty, bytové i venkovní bonsaje, pěstované v různých stylech, jsou rostliny rozličných velikostních kategorií a jedná se jak o listnáče, tak i jehličnany. Mezinárodní výstava představuje zájemcům přes 100 bonsají. Jednou z nich je i téměř stoletý jasan čínský, který byl do unikátního tvaru modelován právě v trojské botanické zahradě. Rostlina je původem z Číny a je přetvarována do méně obvyklého pěstebního stylu, zvaného „vor“.

image001

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...