Úvod Kultura Legendární ruský balet předvede Dona Quijota v Praze
Kultura

Legendární ruský balet předvede Dona Quijota v Praze

32

don quijote sponsoring final verze-23V průběhu března tohoto roku navštíví naše hlavní město skvělý Imperial Russian ballet s jeho světovými hvězdami Ivanem Vasilivem a Marií Vinogradovou.  Tito baletní giganti, kterým tleská celá zeměkoule všude tam, kde vystupují, včetně Japonska i USA, českým milovníkům baletního umění přiváží úžasné vystoupení DON QUIJOTE.

Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha je stěžejní dílo světové literatury. Slavný román napsal jak známo Miguel de Cervantes a vyšel roku 1605 v Madridu. Balet Don Quijote se odehrával v původní verzi o 4 dějstvích s 8 obrazech. Původní choreografii vytvořil legendární Marius Petipa na hudbu Ludwiga Minkuse. Premiéra se konala za velkého aplausu 26. prosince 1869 v moskevském Carském velkém divadle. Poté následovala ještě úspěšnější verze od téže autorů v petrohradském Velkém kamenném divadle a od té doby patří Don Quijote k uhelným kamenům špičkové baletní tvorby.

Imperiální ruský balet…

…je souborem s více jak čtvrt století dlouhou tradicí. Během své existence spolupracoval s největšími hvězdami světového baletu, jako je kupříkladu Maja Plisecká, Patrik Dupondt, Světlana Zacharová nebo Tamiye Kusakarim. Názvem těmito řádky představovaného ansámblu zakladatelé souboru Gediminas Taranda, Nikolaj Anmokhine a Maja Plisecká vzdávají poctu bývalé carské rodině, která významně přispěla k rozvoji ruské kultury, zejména divadlu a baletu. I dnes si Imperial ruský balet zachoval jedinečný smysl pro tradici baletního umění, společně se současnou moderní kreativitou.don quijote sponsoring final verze-11

Fascinující lidský příběh

Jak jsme již naznačili, baletní adaptace nesmrtelného Cervantesova románu bezesporu patří do pokladnice baletního umění. V případě Dona Quijota, ztvárněného ruskými baletními mistry světového jména, musíme hovořit nejenom o skvělých tanečních výkonech, ale i úžasné temperamentní hudbě a dynamické choreografii, které doplňuje velkolepá výprava, která aplaudující diváky přenese do slunného Španělska.

don quijote sponsoring final verze-7Tančí srdcem!

Víte, že je sólista Ivan Vasiljev považován odbornou kritikou za jednoho z nejlepších baletních umělců na světě s „přezdívkou mužské tělo baletu“ ? Jedná se o světovou špičku, čemuž odpovídají i jeho honoráře, které patří k nejvyšším. Jak píší recenzenti všude, kde Imperiální ruský balet vystupuje, je Vasiljevův tanec mimořádný a ojedinělý ve svém výrazu a jeho nevídané vysoké skoky nejsou jen akrobatickým prvkem, ale skutečným projevem emocí, radostí a vášně.
Ivan Vasiliev pravidelně hostuje na scéně Amerického baletního divadla, jako sólista též v La Scale a Bavorském státním baletu. Roku 2014 vystoupil na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her v Soči, kde své úžasné umění předvedl ve scéně První ples Nataši Rostovové. Ve svém ztvárnění dona Quijota vztahuje Vasiljev diváka dramaticky do děje a dovoluje mu děj v osobním prožitku též sdílet.
Neméně skvělý umělecký zážitek pak milovníkům baletního umění nabízí výkon Vinogradové. Tato vynikající tanečnice, obdařená mimořádnou krásou, je vedoucí sólistkou Velkého divadla v Moskvě. Na jevišti mj. představuje Sylfidu a Giselle, v baletu Spartakus pak družku hlavního hrdiny Frygii, a v novém zpracování díla hrdina naší doby Michaila Lermontova se ujala role Bely. S Ivanem Vasilievem tvoří jak tanečně partnerský, tak i manželský pár.don quijote sponsoring final verze-8

Představované pražské vystoupení se odehraje 25. března 2020 v Kongresovém centru Praha. Imperial Russian ballet zatančí na osvědčenou hudbu klasika Ludwiga Minkuse, tentokrát ale pod skvělou choreografií Alexandra Horského. Předprodej vstupenek nabízí Ticketportal i CK Autoturist.

Ivan Černý

Ilustrační foto archiv

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...