Úvod Krása a zdraví Rady odborníků Tajemství samozavlažovacího truhlíku
Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

43
Výhoda samozavlažovacího zařízení spočívá v tom, že se v truhlíku mohou pěstovat i různé druhy rostlin pohromadě
Výhoda samozavlažovacího zařízení spočívá v tom, že se v truhlíku mohou pěstovat i různé druhy rostlin pohromadě

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti v tento zimní čas ohromeni bohatou, úžasně kvetoucí orchidejí, která je doma pod zasněženými vrcholy afrického Kilimandžára. Něco tak nádherného není hned tak k vidění, ba ani v žádné z českých botanických zahrad. Doktor Syrovátka, jehož velkou celoživotní láskou je domácí pěstování rostliny, kdy má v této oblasti několik patentů, si je jistý, že mu tento unikát rodu Ansellia Africana kvete již čtyřicátým rokem (!)  jen díky jeho vynálezu – samozavlažovacímu květináči.

Při pěstování rostlin je základem, aby rostlina měla podmínky, které potřebuje. Výjimkou není ani úžasně rozkvetlá orchidej na okně doktora Syrovátky. Nebo právě naopak! Na rozdíl od ostatních v našich květinářstvích prodávaných tropických orchidejí tato snáší mnohahodinové plné slunce. Proto ale potřebuje i vydatnější zalévání, což může být problémem, třeba v čase delší nepřítomnosti majitele rostliny. Doktor Tomáš Syrovátka tuto orchidej úspěšně pěstuje již shora zmíněných, neuvěřitelných 40 let. Je to téměř stejně dlouho, jako existuje jeho vynález samozavlažovacího truhlíku. Dnes je to už jen vzpomínka na doby dávno minulé, kdy MUDr. Tomáš Syrovátka získal přes 10 patentů na různé vynálezy, ale jen tento se dostal do praxe a do výroby. Proto se mu stal tak trochu osudným a stále ho zajímá. Nyní se kupříkladu snaží o prakticky použitelné pěstování hub, hlavně dřevokazných, touto metodou.

Užitečný koníček

Daří se zde i houbám, které se hodí i ke konzumaci!
Daří se zde i houbám, které se hodí i ke konzumaci!

Zahradníci, pěstitelé a milovníci květin dobře vědí o náročnosti rostlin na vhodnou půdu, hnojení a především zálivku. Jak tu složitou záležitost co nejlépe zvládnout? Hydroponní péče o květiny je hotová věda. Veskrze praktický doktor Syrovátka ji tedy dotáhl k dokonalosti se svým vynálezem samozavlažovacího truhlíku, který byl patentován roku 1982 (ačkoli byla přihláška podána v roce 1977) pod číslem Ao.195140. O něco později pak vyšla skvělá příručka na toto téma z pera Tomáše Syrovátky, „Pěstování květin, orchidejí, zeleniny a hub v samozavlažovacích truhlících“ která je v současnosti beznadějně rozebraná. I proto jsme požádali Dr. Syrovátku o pár informací.

Rostlinná samoobsluha

Především nás zajímá, co se tedy skrývá pod názvem samozavlažovací truhlík či květináč…

„V podstatě se jedná o nádoby dvě. Spodní, která se plní vodou s živinami, a větší horní se zeminou a rostlinami, „vysvětluje doktor Tomáš Syrovátka a my si uvědomujeme, že v jednoduchosti je genialita. „Základem funkce samozavlažovací nádoby je kapilární elevace vody po knotu, vedoucího ze spodní nádoby do horní, který je tvořen souběžně probíhajícími vláky…“ dodává Syrovátka.

Velká bývá i úroda rajčat, pěstovaných na balkoně v samozavlažovacím truhlíku
Velká bývá i úroda rajčat, pěstovaných na balkoně v samozavlažovacím truhlíku

Tato rostlinná „samoobsluha“ z velké části odbourává péči lidské ruky. Původně se při výrobě samozavlažovacích nádob používaly pruhy skelného pletiva, které se vyráběly pro laminování lyží, určených ke běžkování.

„Nyní se vyrábí podobné knoty, ale z umělé hmoty. Výroba samozavlažovacích nádob, která by měla mít velkou škálu rozměrů i tvarů, od malých bytových až po více než velké, vhodné kupříkladu pro letištní či nádražní haly a další prostory pro veřejnost, ale ustrnula na výrobě samozavlažovacích truhlíků zaokenních,“ konstatuje pěstitel vynálezce Syrovátka. „Bylo by vhodné, a jistě i ekonomicky výhodné, vyrábět další rozmanité nádoby se závlahou zmíněnými a osvědčenými knoty, které by měly hlubší spodní nádobu, nebo samostatnou spodní nádobu, které by vyhovovaly pro pěstování i velkých a dalších rozmanitých rostlin.“

Krása z exotických krajů

Vraťme se však k domácímu pěstování orchidejí. Že je to náročná záležitost, ví řada z našich čtenářů osobně. Po zakoupení rozkvetlé orchideje v květinářství časem zasychá, žloutne, listy se kroutí a hyne. Popřípadě přežívá, ale špatně nebo vůbec nekvete. Jak se tedy mají správě pěstovat?

I na to se ptáme doktora Tomáše Syrovátky, který jmenovanou orchidej Ansellia Africana získal před 40ti lety z liberecké botanické zahrady od tehdejšího šéfa libereckého Orchidea klubu Karla Berky a těší se z jejích bohatých květu rok co rok dodnes.

„ Orchideje, které jsou běžně v prodeji, jsou velmi efektní kříženci, uměle namnožení, a to z rostlin, které pocházejí z vlhkých tropických pralesů. Ve většině z bytů nenachází vhodné podmínky. Navíc připočítejme střídání 4 ročních období, na které orchideje nejsou zvyklé, nezapomeňme na změny v osvětlení i vytápění a podobně,“ přikyvuje Tomáš Syrovátka.

Vzpomínaná orchidej Anselia Africána na okenním parapetu v pracovně Dr. Syrovátky
Vzpomínaná orchidej Anselia Africána na okenním parapetu v pracovně Dr. Syrovátky

Zákazníci o neúspěších v pěstování prodávaných orchidejí většinou dobře vědí, ale přesto rozkvetlé rostliny kupují jako i dárky pro nárazový, dočasný efekt.

„Samozavlažovací květináče jsou tím nejlepším řešením,“  je si doktor Syrovátka naprosto jistý, opíraje se o výsledky své více jak půl století dlouhé práce s rostlinami. “Zlepšují podmínky pro pěstování orchidejí všeobecně. Plně odstraňují nedostatek v zalévání a dávají i větší prostor a lepší podmínky pro kořeny rostlin. Co je ale dále třeba, pěstitel musí výhradně používat substrát i hnojivo pro orchideje a vědět, nebo pozorovat, kdy a jak moc slunce rostlina snese. Také přesazení do nového substrátu je občas vhodné…“

Pěstitel tedy musí své orchideje sledovat, poznat jejich reakce a dle toho by se měl zařídit. Odměnou mu budou úžasné záplavy květů, podobně jako na fotografiích u tohoto článku.

„Výhodné hnojení je postřikem na listy, říká nám závěrem MUDr. Tomáš Syrovátka.

_MG_2264[1]„Mnohé rady a informace jsou v mých publikacích. Poslední vydalo nakladatelství Grada roku 2012 s názvem Pěstování květin, orchidejí, zeleniny a hub v samozavlažovacích truhlících, ale, jak jsme již poznamenali, je prakticky rozebraná. V současnosti ale pracuji na dalším, rozšířeném rukopisu této odborně-populární příručky.“

Tím se dostali k meritu věci a díky rozhovoru s lékařem a odborníkem na domácí pěstování květin MUDr. Tomášem Syrovátkou jsme objevili tajemství jeho samozavlažovacích truhlíků.

Za rozhovor děkuje Ivan Černý

Foto Miroslav Feszanicz a archiv MUDr. Tomáše Syrovátky

Popisek pod foto v záhlaví: V samozavlažovacím truhlíku krásně rostou i kaktusy, sukulenty a další suchomilné druhy

 

 

Populární články

Související články

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Přibude bezdětných a žen s jedním potomkem

V Česku přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Pozor na chronický stres! Ničí imunitní systém!

Závislost na práci nebývá v naší kultuře širokou veřejností považována za špatný návyk,...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

I mužům tikají biologické hodiny

Problémy s neplodností řeší stále více mužů. Není však pravda, že by...