Úvod Společnost Knížka plná srandy do podmračených časů
Společnost

Knížka plná srandy do podmračených časů

28

Před krátkým časem vyšel jedinečný paperback, plný legrace, psiny nebo srandy, chcete-li. Tedy kresleného humoru Martenek 5 Miloslava Martenka, se kterým se člověk nikdy nenudí, neboť jest to prima společník, vždy plný dobré nálady, mající smysl pro nesmysl. Jeho kresby, fóry beze slov i ty komentované na stránkách novin a časopisů, včetně legendárního satirického Dikobrazu, kde patřil ke kmenovým autorům, nás baví již půl století.

Křest se konal za velké parády a přítomnosti naší letecké generality, i Martenkova přítele a kolegy plk. Vladimíra Remka, prvního a dosud jediného československého kosmonauta v Dejvicích na Vítězném náměstí, v restauraci Armádního domu, pod taktovkou moderátora slavnostního aktu Pavla Šmidrkala.

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří

Vydání představované publikace doprovází řada výstav z výběru Martenkova díla v Galerii Záliv, Galerii Kudy k badatelně či Špejchar Želeč. Kurátorem výstav kresleného humoru je historik umění, spisovatel a publicista Pavel Šmidrkal. Ten též knížku svižným perem doprovodil jak rozhovorem s kreslířem, tak i závěrečným slovem nazvaným V sedmém nebi, kdy čtenářům nezapomíná připomenout Martenkovo profesní dobrodružné podhoubí – kariéru vojenského pilota na stíhačkách a nejrůznějších nadzvukových letadlech – prý doslova nevyschnutelná studnice nápadů, námětů a inspirace pro kreslený humor, i když jde často o pády, nejenom vzlety. Myšleno obrazně. Ostatně, i proto se paperback jmenuje:

Sláva letuMartenek obalka

Mistrovo curriculum vitae v podobě předmluvy připravil textař, scénárista a publicista Michal Stein. Ti dva spolu kamarádí a spolupracují již řadu let, Stein často uvádí i Slávovy výstavy. Živým jazykem čtenáři připomene, že je Miloslav Martenek, vedle již zesnulého Jaroslava Kerlese, nejznámějším jihočeským kreslířem – karikaturistou, i když se – narodil v Praze (roku 1933). První vtip mu vyšel v roce 1970, ilustroval ale i celou řadu kalendářů a 160 knižních titulů. Martenkovo laudátio končí Stein těmito řádky:
„A že patří jeho díla přes padesát let mezi stálice (nejen) našeho kresleného humoru svědčí i titul, udělený mu od salonní akademie kresleného humoru „DOCTOR HUMORIS CAUSA“, který Martenek obdržel v roce 2014. Zařadil se tak po bok Neprakty, Vladimíra Renčína i Jiránka a dalších osobností českého a slovenského kresleného humoru…“Martenek 1

Co kapitolka, to děsná psina

Je jich deset, jedna lepší než druhá. Samozřejmě, že vzduchoplavec Martenek začíná Letectvím, následuje Společnost, Zdravotnictví, Manželství a partnerství, Hasiči, Knihy, Hudba a Sport a závěr patří erotice, nazvané – Lechtivě.
Autor těchto řádek se mnohokráte nezdržel při listováním knížky hlasitého smíchu, což se mu v době, kterou žijeme, normálně nestává, za což byl okolím nazván bláznem, co se bez příčiny směje nahlas. Omyl, ta příčina se jmenuje Sláva letu, knížka kresleného humoru Miloslava Martenka.

Martenkův autoportrét
Martenkův autoportrét

P.S  Miroslav Martenek se dodnes vyjadřuje klasickou kresbou redisperem na čtvrtce papíru. Občas své vtipy kolážuje. Neuchyluje se k žádným počítačovým digitálním „vymoženostem doby“, řečeno slovy Michala Steina. A právě ta poctivě pravdivá řemeslnost z jeho děl vyvěrá již na zběžný pohled. Jeho snadně rozeznatelnou značkou je i podpis uvnitř silné linie rámečku, vymezující jeho obrázek, což oceňují především sběratelé kresleného humoru.

Křest knihy se konal pod záštitou Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, pod taktovkou Pavla Šmidrkala (první zleva), uprostřed náš kosmonaut Vladimír Remek a Sláva Martenek, jak jej oslovují přátelé
Křest knihy se konal pod záštitou Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, pod taktovkou Pavla Šmidrkala (první zleva), uprostřed náš kosmonaut Vladimír Remek a Sláva Martenek, jak jej oslovují přátelé

Ivan Černý

Foto archiv

 

Ve své humoristické tvorbě se Martenek časo vyjadřuje i technikou koláže
Ve své humoristické tvorbě se Martenek časo vyjadřuje i technikou koláže

 

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...