Úvod Lifestyle Cestování Dobrými tipy na výlety…
CestováníKnihy

Dobrými tipy na výlety…

29

…jsou knihy nakladatelství Olympia, především z edic Navštivte a Toulky. Velkou pozornost návštěvníků Mezinárodního veletrhu knihy, který se před krátkým časem konal v Praze na holešovickém Výstavišti, přitahovala mj. nedávno vyšlá publikace jmenovaného nakladatelství z pera publicisty a spisovatele Tomáše Hejny – 50 zajímavostí Kralupska, Slánska a Kladenska.

Z toulek po středních ČecháchHejna_Slansko Kralupy

Kralupsko, Slánsko a Kladensko jsou ve skutečnosti jen malým územím na mapě republiky, ale i tak mají co nabídnout. Důkazem je turisticko-historický průvodce zkušeného tuláka a reportéra Tomáše Hejny, který nás v představované paperbackové publikaci hojně ilustrované dobovými snímky, mapkami a nejrůznějšími dokumenty, vede po půl stovce zajímavostí tohoto regionu.
Z těch nejzajímavějších míst jmenujme alespoň výlet do Slaného za nejstarším božím hrobem v Čechách, cestu za nejstarší kamennou sochu Jungmanna v Olovnici, či na japonskou vilu Joe Hlouchy na okraji Tichého údolí, nebo třeba na unikátní Miřejovský most. Milovníci militarií a vojenských památek jistě ocení kapitolku Bunkry na Hostibejku či hrob ruských vojáků z první světové války na Tursku. Rodiny s dětmi se pro změnu mohou vydat  za Poklady Holubické rotundy a jejího okolí, nebo v neposlední řadě vyrazí po turistických značkách na Nejmenší hrádek v Čechách.
Jak říká text na přebalu knihy, publikace je nejen regionální literaturou faktů, ale i turistickým průvodcem na cesty. Právě proto je každá kapitola uzavřena podrobným itinerářem s pasážemi Jak se dostat na místo výchozího bodu autobusem nebo vlakem, Turistické trasy včetně značení i cyklotras, Kudy kam a Co ještě navštívit v okolí –  dodáváme.
Jmenovaná kniha navazuje na předchozí díla z pera Tomáše Hejny Přemyslovské střední Čechy, Od Mělníka k Českému ráji a Pověsti, báje a mýty – od Okoře k Vltavě s podtitulkem a jak se za nimi dostat.
V této souvislosti připomínáme, že členové ÚAMK a pravidelní zákazníci CK Autoturist mají nárok na 15 % slevu při nákupu knih nakladatelství Olympia na adrese vydavatelství Havlíčkovo náměstí 12, 130 00 Praha 3. Více na: www.iolympia

Seznamte se

Tomáš Hejna (nar. 1991 v Praze na Žižkově) vystudoval Střední školu knižní kultury. Do literatury vstoupil v roce 2011 se svou básnickou sbírkou První květy. Píše prózu i literaturu faktů, kde se ve svých knihách soustředí nejen na důležité události a významná místa, o nichž ví jen hrstka zasvěcených lidí. V současné době žije a tvoří ve Velkých Přílepech.
V tento čas Tomáš Hejna pracuje především na titulu Zatvrzelí Lučané.
Kniha mapuje osudy a životy 100 významných i pozapomenutých osobností, které se narodily, žily, působily nebo zemřely na Kralupsku, Slánsku a Kladensku. Encyklopedicky pojatá publikace je rozdělena do dvou dílů a je doplněna množstvím dobových i současných fotografií.

Ivan Černý
Foto: Nakladatelství Olympia

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...