Úvod Lifestyle Gurmán Pět receptů s rizoty
Gurmán

Pět receptů s rizoty

9

Rizota: rychlá, zdravá a vy – ni – ka – jí – cí! Potěšte své blízké malým gastronomickým zážitkem v podobě originálních receptů těch nejlepších rizot.  Přinášíme vám jich hned pět!

foto Barbarossa a medové kuřeRizoto Barbarossa a medové kuře

pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut

1 balení rizota Barbarossa
8 – 12 ks kuřecích stehen spodních – paličky
med
dijonská hořčice
sůl
olivový olej
máslo
Rizoto Barbarossa připravte dle návodu. Kuřecí stehna osolte a zprudka opékejte na olivovém oleji ze všech stran dokud se maso nezatáhne (cca 10 minut). Poté přendejte kuřecí stehna na pekáč , podlijte je vodou do výše 1 cm a maso zalijte medovou směsí. Medovou směs připravíte – vše odměřujeme polévkovou lžící – 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice – vše promíchejte.
Zalitá kuřecí stehna pečeme 20 – 30 minut v předehřáté troubě na 250 st, alespoň 2 x po dobu pečení přelijte stehna výpekem, aby byla šťavnatá.
Rizoto Barbarossa servírujte s kuřetem jemně přelitým medovým výpekem. Kombinace červené řepy, skořice a medu je dokonalá.

Rizoto Sicílie s grilovaným lososovitým pstruhem a bazalkovými rajčátkyfoto Sicílie 1

Rizoto Sicílie
lososovitý pstruh
sůl
rajčátka
čerstvá bazalka
olivový olej
balzamikový ocet – redukce
Rizoto Sicílie připravíme dle návodu. Porce lososovitého pstruha osolíme a několik minut opečeme z obou stran na pánvi. Rajčata pokrájíme na půlky a potřeme balzamikovou směsí
Směs připravíme – 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamika, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky.
Rajčata opečeme ze všech stran velmi krátce (asi 2 minuty) na suché pánvi.
Rizoto Sicílie servíruje s grilovaným lososovitým pstruhem a balzamikovými rajčátky.
Kombinace výrazného rizota Sicílie se krásně snoubí s jednoduchou chutí ryby a vše doplňují překvapivě řízná voňavá rajčátka.

foto Chia se zlatou hruškou2Rizoto Chia s grilovaným zrajícím sýrem v chia kabátku

pro 4 osoby, doba přípravy 20 minut

1 balení rizota Chia
4 ks zrajícího sýra (kravský, kozí)
chia semínka
máslo
sůl
Rizoto Chia orestujte na másle a dále připravujte podle návodu. Po uvaření do rizota vmíchejte 1 polévkovou lžíci másla. Zrajicí sýr obalte po jeho obvodu v chia semínkách a dejte péct na sucho do trouby na pečícím papíru , dokud nemá zlatou kůrku a nezačne lehce roztékat
Grilovaný sýr servírujte na porci rizota Chia.
Jedinečná chuť zrajícího sýru z grilu si skvěle notuje s lehce nasládlou chutí rizota Chia s hruškou.

Rizoto Lente s uzeným tofu provoněné koriandrem a česnekemIMG_9810 (1)

pro 3 – 4 osoby, doba přípravy 25 minut

Rizoto Lente
1 ks uzené tofu
2 svazky čerstvého koriandru – nať
8 stroužků česnek
sůl
olivový olej
Na pánvi s olivovým olejem restujeme nakrájené uzené fotu a česnek a nasekaný 1 svazek koriandru. Přidáme rizoto Lente a dále vaříme dle návodu. Po uvaření servírujeme rizoto Lente posypané čerstvými lístky koriandru, případně můžeme druhý nasekaný svazek koriandru vmíchat do již hotového a z varu odstaveného rizota.
Rizoto Lente jako malá vietnamská fúze s tofu, koriandrem a česnekem.

Chilli rizoto Peperone s grilovanou krkovicí na bylinkách a fenyklemChilli rizoto Peperone s grilovanou krkovicí na bylinkách a fenyklem

pro 4 osoby, doba přípravy 25 minut

1 balení rizota Peperone
1 chilli paprička (nebo více dle chuti)
4 ančovičky
4 ks krkovice s kostí
sůl
pepř
olivový olej
čerstvé bylinky (alespoň 2 druhy)
4 stroužky česnek
2 bulvy fenyklu
Na pánev do olivového oleje dáme restovat pokrájené ančovičky a celou chilli papričku. Když se ančovičky začnou rozpadat, přidáme rizoto Peperone a vaříme podle návodu.
Krkovici osolíme a opepříme a potřeme z obou stran směsí olivového oleje, pokrájených bylinek a česneku. Fenykl očistíme, nakrájíme na díly, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
Takto připravenou krkovici a fenykl ugrilujeme nebo připravíme v troubě na pekáči vyloženém pečícím papírem. Pečeme či grilujeme asi 15 minut, dle výšky masa.
Jemně pálivé rizoto Peperone servírujeme s krkovicí ovoněnou bylinkami a česnekem a fenkylem. Chuť chilli v rizotu Peperone se krásně doplní s jemně sladkým fenyklem a voňavým kusem vepřového masa.

-dm-
Foto: LeGracie

Populární články

Kategorie

Rubriky

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...

Gurmán

Významný vinařský svátek

Gastrosoutěží, zaměřených na nápoj bohů, domácích i zahraničních, je spousta. Zadáním jsou...