Rizota: rychlá, zdravá a vy – ni – ka – jí – cí! Potěšte své blízké malým gastronomickým zážitkem v podobě originálních receptů těch nejlepších rizot. Přinášíme vám jich hned pět!
Rizoto Barbarossa a medové kuře
pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut
1 balení rizota Barbarossa
8 – 12 ks kuřecích stehen spodních – paličky
med
dijonská hořčice
sůl
olivový olej
máslo
Rizoto Barbarossa připravte dle návodu. Kuřecí stehna osolte a zprudka opékejte na olivovém oleji ze všech stran dokud se maso nezatáhne (cca 10 minut). Poté přendejte kuřecí stehna na pekáč , podlijte je vodou do výše 1 cm a maso zalijte medovou směsí. Medovou směs připravíte – vše odměřujeme polévkovou lžící – 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce medu, 1 lžíce dijonské hořčice – vše promíchejte.
Zalitá kuřecí stehna pečeme 20 – 30 minut v předehřáté troubě na 250 st, alespoň 2 x po dobu pečení přelijte stehna výpekem, aby byla šťavnatá.
Rizoto Barbarossa servírujte s kuřetem jemně přelitým medovým výpekem. Kombinace červené řepy, skořice a medu je dokonalá.
Rizoto Sicílie s grilovaným lososovitým pstruhem a bazalkovými rajčátky
Rizoto Sicílie
lososovitý pstruh
sůl
rajčátka
čerstvá bazalka
olivový olej
balzamikový ocet – redukce
Rizoto Sicílie připravíme dle návodu. Porce lososovitého pstruha osolíme a několik minut opečeme z obou stran na pánvi. Rajčata pokrájíme na půlky a potřeme balzamikovou směsí
Směs připravíme – 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamika, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky.
Rajčata opečeme ze všech stran velmi krátce (asi 2 minuty) na suché pánvi.
Rizoto Sicílie servíruje s grilovaným lososovitým pstruhem a balzamikovými rajčátky.
Kombinace výrazného rizota Sicílie se krásně snoubí s jednoduchou chutí ryby a vše doplňují překvapivě řízná voňavá rajčátka.
Rizoto Chia s grilovaným zrajícím sýrem v chia kabátku
pro 4 osoby, doba přípravy 20 minut
1 balení rizota Chia
4 ks zrajícího sýra (kravský, kozí)
chia semínka
máslo
sůl
Rizoto Chia orestujte na másle a dále připravujte podle návodu. Po uvaření do rizota vmíchejte 1 polévkovou lžíci másla. Zrajicí sýr obalte po jeho obvodu v chia semínkách a dejte péct na sucho do trouby na pečícím papíru , dokud nemá zlatou kůrku a nezačne lehce roztékat
Grilovaný sýr servírujte na porci rizota Chia.
Jedinečná chuť zrajícího sýru z grilu si skvěle notuje s lehce nasládlou chutí rizota Chia s hruškou.
Rizoto Lente s uzeným tofu provoněné koriandrem a česnekem
pro 3 – 4 osoby, doba přípravy 25 minut
Rizoto Lente
1 ks uzené tofu
2 svazky čerstvého koriandru – nať
8 stroužků česnek
sůl
olivový olej
Na pánvi s olivovým olejem restujeme nakrájené uzené fotu a česnek a nasekaný 1 svazek koriandru. Přidáme rizoto Lente a dále vaříme dle návodu. Po uvaření servírujeme rizoto Lente posypané čerstvými lístky koriandru, případně můžeme druhý nasekaný svazek koriandru vmíchat do již hotového a z varu odstaveného rizota.
Rizoto Lente jako malá vietnamská fúze s tofu, koriandrem a česnekem.
Chilli rizoto Peperone s grilovanou krkovicí na bylinkách a fenyklem
pro 4 osoby, doba přípravy 25 minut
1 balení rizota Peperone
1 chilli paprička (nebo více dle chuti)
4 ančovičky
4 ks krkovice s kostí
sůl
pepř
olivový olej
čerstvé bylinky (alespoň 2 druhy)
4 stroužky česnek
2 bulvy fenyklu
Na pánev do olivového oleje dáme restovat pokrájené ančovičky a celou chilli papričku. Když se ančovičky začnou rozpadat, přidáme rizoto Peperone a vaříme podle návodu.
Krkovici osolíme a opepříme a potřeme z obou stran směsí olivového oleje, pokrájených bylinek a česneku. Fenykl očistíme, nakrájíme na díly, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
Takto připravenou krkovici a fenykl ugrilujeme nebo připravíme v troubě na pekáči vyloženém pečícím papírem. Pečeme či grilujeme asi 15 minut, dle výšky masa.
Jemně pálivé rizoto Peperone servírujeme s krkovicí ovoněnou bylinkami a česnekem a fenkylem. Chuť chilli v rizotu Peperone se krásně doplní s jemně sladkým fenyklem a voňavým kusem vepřového masa.
-dm-
Foto: LeGracie