Úvod Lifestyle Cestování Jak vypadá opálový důl na 2 mm přesně?
Cestování

Jak vypadá opálový důl na 2 mm přesně?

32

Slovenské_opálové_bane_03Právě v těchto dnech probíhá 3D zaměřování dolu Slovenských opálových baní. Lokalita se nachází na východním Slovensku v pohoří Slánské vrchy, nad obcí Červenica. Výsledkem akce bude unikátně přesná 3D mapa toho světově jedinečného geologického místa.

Slovenské opálové doly byly až do objevu nalezišť v Mexiku a Austrálii jedinými na světě. Pro nerentabilnost byla těžba na Slovensku zastavena v roce 1922. Zlatý věk opálových dolů dnes připomíná jen zrekonstruovaný vchod do štoly Jozef. V centru Prešova jsou zdejší opály vloženy i do ciferníku hodin, které jsou na průčelí budovy vedle Mariánského sousoší. Od 1. července 2015 byla přes štolu Jozef zpřístupněna podzemní důlní díla Slovenských opálových dolů. Je celoročně přístupná pro veřejnost.

Opál znovu láká horníky a nově také turistySlovenský_opál_podklad_priehľadný_2

Po roce 1989 vzniklo několik subjektů, které se snaží o komerční využití lokality, ať už formou obnovení těžby opálu, nebo rozvojem turismu. Dne 19. května 2010 byla v Prešově založena společnost Opálové bane Libanka, s.r.o.. Společnost obdržela povolení na hornickou činnost – těžbu opálu v DP Červenica v květnu 2012, po čem v říjnu toho roku následoval začátek povrchové těžby drahého opálu na haldě Viliam s názvem Monika. Stalo se tak po více než 90. letech od ukončení těžby.

Potápanie_Slovenské_opálové_bane_(10)3D mapování důlních chodeb

Ideálním způsobem pro přesné a rychlé zaměření složitých a nepřehledných prostor je 3D laserové skenování. Jedná se o bezkontaktní rychlou metodu, která přináší velkou přidanou hodnotu; aktuálně ji provádějí tři pracovníci specializované firmy Natawarde. Díky laserovému skenování lze do počítače přenést virtuální model reality s minimální ztrátou informace o rozměru a tvarech.
Mapovaných bude víc než 30 km důlních chodeb, které jsou umístěny na dvanácti etážích. Virtuální model reality následně může být využívána mnoha způsoby pro těžbu, sanaci, údržbu, tohoto vzácného technického díla.  Jeden z hlavních přínosů měření je rozvoj „geomanažmentu“ Slovenských opálových dolů v návaznosti na turistiku.

Ivan KOPOR
Foto: Slovakiaopal

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...