Úvod Lifestyle Gurmán Jarní sklizeň s kulinárním koučinkem
Gurmán

Jarní sklizeň s kulinárním koučinkem

4

Těšíte se na Velikonoce? Svrbí vás ruce, abyste už, už natrhali první čerstvé lupeníčko nejen do nádivky? Pak jste vyladěni na běh přírody a potřebujete jen pár rad kulinární koučky a autorky populární květinové kuchařky Jany Vlkové, která ví, jak si udělat předjaří ještě krásnější. Příroda dává štědře a zadarmo, tak berte, co hrdlo ráčí.

S prvním jarním dnem se příroda opravdu probudí a už ji neodradí ani lehké sněhové přeháňky, které mohou přijít klidně i v dubnu. Všechno raší, pučí a roste jako o závod. Plané rostliny jakoby soupeřily se salátem z pole. „Vydejte se ven a přineste si nějaké mladé lupení, jímž si zeleninu z obchodu nebo z trhu ozvláštníte,“ radí Jana Vlková. Jistotou je podle ní pampeliška lékařská, která se dá dobře poznat. „Ochutnejte mladičkou kokošku pastuší tobolku, jejíž chuť připomíná špenát. Možná najdete i planě rostoucí polníček, tedy kozlíček polní. A nezapomeňte na šťovík kyselý.“

Objevte česnek podivný

Invazivní rostlina se rozrůstá jako o život a je snadněji dostupnější než česnek medvědí, který má své specifické nároky na stanoviště. „Česnek podivný chutná podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se rád podrobí stejným receptům jako jeho medvědí bratr,“ pokračuje koučka. „Udělejte si pesto, nakrájejte ho na chléb s máslem, s tvarohem nebo klidně se sádlem. Přidejte ho ke králíkovi nebo k jehněčímu a také do polévky místo pažitky. Trhejte bez zábran, naše domácí rostliny, které jsou jím utiskované, vám jen poděkují.“

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivku si udělejte úplně tradiční. „Kopřivy jistě, o tom žádná, ale jsou i další bylinky,“ radí Jana a doporučuje vyzkoušet popenec obecný, který má příjemnou kořeněnou chuť a je příbuzný s tradičně používanou majoránkou. Jako cibulka pak poslouží nějaký přírodní česnek a jako petrželka mladá bršlice kozí noha. „Ta roste často na stejných místech jako kopřivy. A pak se nijak neomezujte v dalším zeleném lupení. Cokoli jedlého najdete, můžete použít. Pokud bude zrovna zima nebo nebudete mít chuť na salát, použijte i pampelišku, kokošku, čekanku, řebříček, uzavírá a přidává pár receptů.

stovikovy_salat

Šťovíkový salát na lehkou večeři

Kyselá chuť šťovíku se výborně doplňuje se sladkým sušeným ovocem a jeho lehkost vyrovnají ořechy.

Budete potřebovat:

Velkou hrst listů šťovíku a případně další salátové byliny (pampelišky, kozlíček polní, kokoška)

Rozinky nebo sušené brusinky nebo švestky

Vlašské ořechy

Dle chuti olivy nebo na kousky nakrájený tvrdý sýr

Na francouzskou zálivku:

0,5 cl vinného octa

1 lžička dijonské hořčice

Sůl, pepř

1 cl olivového oleje

Všechny rostliny důkladně omyjeme. Šťovík a pampelišky nakrájíme na proužky, kozlíček natrháme. Ořechy nasekáme na hrubé kousky, rozinky opláchneme, případně přidáme olivy nebo sýr nebo oboje. V octu rozmícháme hořčici, sůl a pepř, pak přilijeme olej a ještě jednou důkladně rozmícháme. Zálivku nalijeme na salát, zamícháme a ihned podáváme s chlebem jako lehký předkrm nebo jako přílohu třeba k postní rybě.

Kdo je Jana Vlková?

Jana Vlková je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz

Populární články

Kategorie

Rubriky

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...

Gurmán

Významný vinařský svátek

Gastrosoutěží, zaměřených na nápoj bohů, domácích i zahraničních, je spousta. Zadáním jsou...