Těšíte se na Velikonoce? Svrbí vás ruce, abyste už, už natrhali první čerstvé lupeníčko nejen do nádivky? Pak jste vyladěni na běh přírody a potřebujete jen pár rad kulinární koučky a autorky populární květinové kuchařky Jany Vlkové, která ví, jak si udělat předjaří ještě krásnější. Příroda dává štědře a zadarmo, tak berte, co hrdlo ráčí.
S prvním jarním dnem se příroda opravdu probudí a už ji neodradí ani lehké sněhové přeháňky, které mohou přijít klidně i v dubnu. Všechno raší, pučí a roste jako o závod. Plané rostliny jakoby soupeřily se salátem z pole. „Vydejte se ven a přineste si nějaké mladé lupení, jímž si zeleninu z obchodu nebo z trhu ozvláštníte,“ radí Jana Vlková. Jistotou je podle ní pampeliška lékařská, která se dá dobře poznat. „Ochutnejte mladičkou kokošku pastuší tobolku, jejíž chuť připomíná špenát. Možná najdete i planě rostoucí polníček, tedy kozlíček polní. A nezapomeňte na šťovík kyselý.“
Objevte česnek podivný
Invazivní rostlina se rozrůstá jako o život a je snadněji dostupnější než česnek medvědí, který má své specifické nároky na stanoviště. „Česnek podivný chutná podobně jako jarní cibulka a v kuchyni se rád podrobí stejným receptům jako jeho medvědí bratr,“ pokračuje koučka. „Udělejte si pesto, nakrájejte ho na chléb s máslem, s tvarohem nebo klidně se sádlem. Přidejte ho ke králíkovi nebo k jehněčímu a také do polévky místo pažitky. Trhejte bez zábran, naše domácí rostliny, které jsou jím utiskované, vám jen poděkují.“
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivku si udělejte úplně tradiční. „Kopřivy jistě, o tom žádná, ale jsou i další bylinky,“ radí Jana a doporučuje vyzkoušet popenec obecný, který má příjemnou kořeněnou chuť a je příbuzný s tradičně používanou majoránkou. Jako cibulka pak poslouží nějaký přírodní česnek a jako petrželka mladá bršlice kozí noha. „Ta roste často na stejných místech jako kopřivy. A pak se nijak neomezujte v dalším zeleném lupení. Cokoli jedlého najdete, můžete použít. Pokud bude zrovna zima nebo nebudete mít chuť na salát, použijte i pampelišku, kokošku, čekanku, řebříček, uzavírá a přidává pár receptů.
Šťovíkový salát na lehkou večeři
Kyselá chuť šťovíku se výborně doplňuje se sladkým sušeným ovocem a jeho lehkost vyrovnají ořechy.
Budete potřebovat:
Velkou hrst listů šťovíku a případně další salátové byliny (pampelišky, kozlíček polní, kokoška)
Rozinky nebo sušené brusinky nebo švestky
Vlašské ořechy
Dle chuti olivy nebo na kousky nakrájený tvrdý sýr
Na francouzskou zálivku:
0,5 cl vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
Sůl, pepř
1 cl olivového oleje
Všechny rostliny důkladně omyjeme. Šťovík a pampelišky nakrájíme na proužky, kozlíček natrháme. Ořechy nasekáme na hrubé kousky, rozinky opláchneme, případně přidáme olivy nebo sýr nebo oboje. V octu rozmícháme hořčici, sůl a pepř, pak přilijeme olej a ještě jednou důkladně rozmícháme. Zálivku nalijeme na salát, zamícháme a ihned podáváme s chlebem jako lehký předkrm nebo jako přílohu třeba k postní rybě.
Kdo je Jana Vlková?
Jana Vlková je první kulinární koučka v Česku. Pomáhá lidem hledat cestu ke správnému vztahu k jídlu. Je také autorkou úspěšných knih Květinová kuchařka a Notes květinové kuchařky, pravidelně pořádá kurzy sběru a vaření jedlých květin. Při všech svých aktivitách se snaží probouzet v lidech radost z jídla a radost ze života. Více na www.kytkykjidlu.cz