Úvod Lifestyle Cestování Špejchar plný pokladů
CestováníVýstavy

Špejchar plný pokladů

27

Je to letos právě pět let, kdy byla uměnímilovné veřejnosti otevřena unikátní svatyně výtvarného umění v Želči u Bechyně na Táborsku. Bez státní ani evropské dotační pomoci, díky entuziasmu podnikatele Martina Nováka z Obory u Tábora, byla zchátralá sýpka z roku 1802 velkoryse zrestaurována a proměnila se v obrazárnu a muzeum.

Netrvalo dlouho a po staru nazývaný Špejchar, se díky širokému spektru zajímavých výstav a nejrůznějších kulturních a společenských akcí, stal vyhlášeným turistickým magnetem. V současnosti sem lidé z blízkého i dalekého okolí jezdí za dílem malíře Petra Poše (1944 – 2015).

6 215 let stará památka zachráněna

Špejchar najdeme téměř ve středu obce Želeč, nedaleko hlavní silnice od Plané nad Lužnicí směrem k Soběslavi a Bechyni, v kraji nazývaném Kozákov. Vítá nás druhý anděl strážný původně zemědělské budovy, která vstala z příslovečného popela jako ten Fénix. Kurátor Pavel Šmidrkal zde vede a řídí výstavní činnost. Lepšího průvodce bychom si nemohli přát. Jeho první věty patří historii budovy a její generální opravě. A tak se dozvídáme, že velká patrová sýpka 19. století (půdorys 683 metrů) přestala sloužit svému účelu po roce 2008 a postupně chátrala. Po roce 2012, kdy se dostala do vlastnictví nadšence Nováka, byla v průběhu let opravena do současného stavu. V prvním patře zůstalo zachováno původní trámoví a podlaha z fošen, vše citlivě vyspraveno a ošetřeno tak, aby vznikl reprezentativní prostor, který co nejlépe vyhovuje požadavkům moderního výstavnictví a zároveň věrně tlumočí starou tesařskou práci. V přízemí, určeném pro prohlídku staré zemědělské techniky, je na podlaze položená dlažba, která svým hnědým odstínem koresponduje s dřevěnými nosnými trámy a stropem.

Muzeum zemědělských strojů

Na jeho prohlídku si musíme vyčlenit nejméně hodinku. Jeho úkolem je seznámit návštěvníky s tím, co vlastně obnášela a obnáší práce v zemědělství. Stará zemědělská technika láká především pány kluky všeho věku, kteří obdivují více jak stovku dobových strojů, náčiní, nástrojů i nejrůznějších pomůcek, jako jsou kupříkladu vozy, mlátičky, postroje a další dříve používaná mechanizace, včetně tolik populárních „čertů“ na vyorávání brambor. Děvčata a ženy naopak větší pozornost věnují sekci sbírek kuriozit, kde jsou k vidění nejrůznější druhy a typy kávomlýnků, žehliček, keramiky a porcelánů, dobového vybavené domácností včetně hraček apod.

ObrazárnaDSC_3766

Pod pavučinou dobových trámů, které ve větru tiše k návštěvníkům hovoří o neměnnosti času, je úžasná expozice, kterou by zde nezasvěcený návštěvník rozhodně nečekal. Uprostřed jihočeského Kozákova, kde takříkajíc lišky dávají dobrou noc, v klínu atraktivní přírody, je náhle k vidění úžasná expozice, plná uměleckých pokladů, mapující dvě stě let dlouhou cestu portrétního umění. Jak nás upozorňuje kurátor Šmidrkal, expozice se nazývá „Podobizna, předsíň duše“. Přiléhavý název. V portrétech vystavených mužů, žen i dětí z díla vybraných malířů můžeme sledovat vývoj a proměny malířských stylů od realistického pojetí malby až k fauvismu či pracím s rysy kubizmu. Stejně tak jsou tady zastoupeny i mnohé techniky, jako je kupříkladu kresba, pastel či olejomalba. Výjimečné jsou podobizny krásných žen, spjatých s jejich tvůrci, jako byl kupříkladu talentovaný Alois Bílek nebo neméně zručný Karel Molnár. V neposlední řadě pozornost návštěvníků vzbudí i známé tváře – portréty spisovatele Karla Čapka nebo legendárního herce Martina Růžka. Expozici v pravém křídle obrazárny tvoří celkem 85 podobizen od převážně českých autorů.
Levá část obrazárny  je určena pro časově omezené výstavy, kterých se zde od slavnostního zahájení činnosti vystřídaly desítky a desítky. Jsou tradičně věnovány již nežijícím výtvarníkům a malířům. Kunsthistorik a publicista, kurátor Pavel Šmidrkal, vybírá umělce s mimořádně citlivým přístupem. Na prstech obou rukou bychom nespočítali, koho zde již prezentoval. Pár jmen za všechny: Štefka, Hehl, Holý, Bárta či Čermáková, Kurovský nebo v současnosti Poš. Autorské retrospektivní výstavy však čas od času střídají další prezentace, jako byla kupříkladu jedinečná výstava angloamerického plakátu z první světové války či starých reklamních nebo filmových plakátů.

DSC_3771Pastviny Petra Poše

Věčně dobře naladěný výtvarník, jehož optimismus a smysl pro nesmysl čiší z každé jeho kresby, měl otce dramaturga a matku redaktorku. Toto rodinné umělecké podhoubí talentovaného mládence zformovalo do kumštýřské podoby. V letech 1958 – 1962 absolvoval SUPŠ v Praze, poté vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou ( Ateliér filmové a televizní grafiky u prof. Adolfa Hoffmeistera). Absolvoval stáž na Královské akademii výtvarného umění v Bruselu v roce 1982. Jeho pracovitost byla příslovečná. Více jak stovka výstav doma i v zahraničí, na čtyřicet knižních ilustrací, téměř dvacet filmových projektů…Za svou tvorbu obdržel Petr Poš nejedno významné ocenění. Kupříkladu dostal Cenu Jiřího Trnky za film Lakomá Bára, Prix Savignac – 1.cena na salónu plakátů v Paříži či je dvojnásobným majitelem Českého lva za nejlepší výtvarné ocenění filmů Fimfárum Jana Wericha.
Plni nadšení si prohlížíme panely s Pošovými jedinečnými kresbami. Jsou plné příběhů a tzv. dvojího plátna, kdy si člověk musí trochu popřemýšlet. Na čtvrtkách a skicácích se to hemží netradičně pojatými figurami a figurkami se sklonem ke karikatuře. Tento osobitý umělec spolu s dalšími dvěma kumštýři vytvořil legendární výtvarnou trojici Adolf Born, Jiří Šalamoun a Petr Poš.
„Poš si svými grafikami vybudoval pevné místo na scéně české grafiky,“ komentuje jeho dílo kurátor výstavy. „Lehce filozofickým způsobem nám ukazuje nás samé. Vždy s vtipem, ironií a sarkasmem komentuje náš svět. Jeho temperamentní výtvarná řeč, přes poučení na starých mistrech, je zcela současná a moderní…“DSC_3768
Závěrem naší návštěvy v netradičním Špejcharu se zastavujeme v prodejničce s uměleckými předměty a publikacemi.  Mimořádně graficky zdařilý katalog k Pošově výstavě, opatřený netradičním textem z autorské dílny Pavla Šmidrkala, je pak již příslovečnou třešničkou na dortu. Potěší nejenom zájemce o výtvarné umění, ale i sběratele knih s tímto zaměřením. Zbývá dodat, že muzeum a galerii ve Špejcharu je možné navštívit kromě pondělí denně od 10 do 18 hodin.
Ivan Černý   Foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...