Úvod Knihy Nové pohádky a pověsti z Krušnohoří
KnihyUmění

Nové pohádky a pověsti z Krušnohoří

34

P1090085 (2)Další svou knížku, v pořadí již čtvrtou, v současnosti dokončila malířka a spisovatelka Kristina Folprechtová. I tentokráte se drží svého oblíbeného námětu, kterým jsou pohádkové příběhy z Krušných hor. Zde se narodila, prožila své mládí a ráda se sem z Lubence u Karlových Varů, kde žije a tvoří, často vrací. Většinou s blokem či skicákem, aby mezi pamětníky objevila a zaznamenala další místní prastaré historky z říše snů pro malé i dospělé čtenáře.

Stříbrné rolničky aneb Zvěrokruh v pověstech a příbězích Krušných hor

Jedná se o rukopis s tuctem kapitol, vlastnoručně umělkyní Folprechtovou ilustrované. Každý pohádkový příběh vychází z pověstí a ústního podáním předávaných lidových historek z drsného kraje českoněmeckého pomezí. Náměty se též točí okolo dolování rud, stříbra, mědi a cínu. Jsou i o dobrodružství horníků, kteří ve štolách zažívají mnoho neuvěřitelného a potkávají hluboko v podzemí skřítky-permoníky a další pohádkové bytosti. Strach má velké oči a tak kutající muži při mihotavém světle loučí či karbidových lamp ve stínu výdřev, zvaných stojky, viděli ledacos, o čemž se pak v hospodách a knajpách, nebo u ohňů na strništích, po dlouhá staletí vyprávělo.20200511_163107
Každá z pověstí či kapitol se čte takříkajíc jedním dechem, o čemž nás ostatně přesvědčí již názvy samotné: O žárlivém hraběti Heřmanovi, O Kryštofovi a permoníkovi z Mnišské skály, O hrůzyplných mordech na Žamberku či Divý muž a vdova Truda, Tajemný permoník Kacakříš nebo třeba O vodníkovi, který si zachránil nevěstu z šibenice…
V bájích a pověstech totiž nechybí ani několik “vodnických“, neboť autorčino příbuzenstvo pochází z Fájí, Dlouhé Louky, Lomu i Loučné. Sama několik let žila ve Vejprtech a zažila Přísečnici, než jí pohltila stejnojmenná vodní nádrž. Mystických míst v Krušných horách, vyhlášených svými rašeliništi, močály a bažinami, kde leckdo z vandrujících zmizel beze stopy je spousta. Kristina Folprechtová je při práci na svých čtyřech knihách (Z kapsáře tetky Dejmalky 2007, Dejmalka 2008, Čarozemě aneb čarodějnicí proti své vůli 2017 a nyní Stříbrné rolničky) pečlivě prochodila.

P1090082Ve znamení Zvěrokruhu

Úvodní kapitola představované knížky je uvedena Beranem ve znamení Zvěrokruhu z ateliéru malířky Folprechtové. Následující líbezné kresby se s Beranem a Býkem počínaje, střídají s následujícími až po Střelce. Obrazy Zvěrokruhu skvěle pověsti nejen, že doplňují, ale i ilustrují, jaká že se u hrdiny příběhu projevuje vlastnost, daná tím, v jakém znamení se narodil. Půvabné až něžné malby, s krásnými tvářemi a lepými dívčími postavami pak výstižně ilustrují celou publikaci, vycházející ze symboliky zvěrokruhu, na kterém je, jak jsme již naznačili, celý záměr knihy Stříbrné rolničky postaven. Do tisku se připravuje v pražském nakladatelství Olympia.

Curriculum vitae20200511_162935

Kristina Folprechtová (14. 10. 1940 v Lomu u Mostu) žije a tvoří v Lubenci u Karlových Var. Vystudovala malbu u akademického malíře docenta Kamila Linharta a konzervatoř v Ústí nad Labem u akademického malíře, profesora Václava Rykla. Od roku 1990 je členkou Unie výtvarných umělců. Má za sebou desítky samostatných i společných výstav v ČR i zahraničí. Jedná se o všestrannou umělkyni. Je malířkou i návrhářkou, vitrážistkou, šperkařkou a v neposlední řadě i spisovatelkou.
V současné době nachází inspiraci k malbě ve filozofii tarotových karet, ve znameních zvěrokruhu či v artušovských legendách, v bájích a pohádkách.

P1090076Ivan Černý
Foto z ateliéru Kristiny Folprechtové Milena Městecká

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...