Úvod Knihy Nová kniha Pavla Šmidrkala
Knihy

Nová kniha Pavla Šmidrkala

32

Je to už víc jak rok, co se na knihkupeckých pultech objevila knížka povídek s lákavým názvem Babráci. Její autor, kurátor, galerista, publicista, novinář a spisovatel Pavel Šmidrkal v ní s úsměvem a pochopením nastavil zrcadlo outsiderům kolem nás. Každý nemůže být úspěšným privatizátorem, podnikatelem v politice či jiným vícero člověkem. A tak se nám, obyčejným lidem, o kterých legendární TGM napsal, že jsou solí země, při četbě devíti povídek o lidech, kteří se v životě snažili, ale tak či onak jim to ve vzpomínané publikaci nevyšlo,rozlil úsměv na tváři. Naše čtenářská spokojenost nemá mezí, neboť jsme zjistili, že Pavel Šmidrkal právě dokončil rukopis své další knihy.CCI17062020_0002

Jak známo, Pavel Šmidrkal je takříkajíc renesanční osobnost. Jeho velkou životní láskou je výtvarné umění, hudba, literatura. Jako galerista a kurátor má na starosti dokonce hned tři  galerie – v Lázních Bechyně (Galerie Záliv), jihočeské Želči (Obrazárna Špejchar) a výstavní prostory v pražském Vojenském ústředním archivu (Tudy k badatelně). V nich během řady let připravil na stovku výstav a prezentací umělců zvučných jmen i nadějných mladých autorů z domova i zahraničí. Nahlížíme do výstavního plánu na druhou polovinu tohoto roku. V září milovníky výtvarného umění čeká v Želči mimořádná, zcela výjimečně postavená prezentace Trnkova díla.
Trnka (2) (1)
V říjnu tohoto roku pak  bude v obrazárně Špejchar vystavovat světově uznávaný malíř, grafik  architekt Michail Šcigol, jeden z mála nositelů prestižní ceny Andyho Warhola. Výstavu zahájí novinářka, spisovatelka a scénáristka Halina Pawlovská. Příslovečnou třešničkou na dortu pak bude křest Šmidrkalovy nové knihy, vycházející pod názvem:

JE TO FUČ

Jedná se o sedm většinou zvesela laděných povídek, popisující události, pro které už není návratu. Kupříkladu příběh Oscar v Dejvicích přiblíží  napjaté okolnosti kolem projekce zakázaného filmu Poznamení a upozaděného herce Ivana Jandla v době normalizace v roce 1983, v této práci se ale zračí víc napětí a překvapení, než zábavy. Povídka Maršál na háku se naopak zabývá tíživou situací kolem stržení pomníku I. S. Koněva v Dejvicích, přičemž nahlíží do zákulisí celého procesu rozhodování s jistým odlehčením. Srdce z Vinohrad je zase autobiografickou vypovědí o operaci srdečních chlopní sepsanou v duchu hesla, o vážných věcech s humorem. Frinta loví modelky, příběh z historie, který popisuje, jak známý kreslíř a malíř ženských aktů Emanuel Frinta získával a ztrácel modelky.
Povídky nejsou smyšlené, jak nám řekl sám autor Pavel Šmidrkal, mají realistický základ, hrdinové jsou skutečnými postavami, jejich život se odehrál a odplynul, jako všechno kolem nás. Ale přece jen, nešlo o běžné události, proto si snad zasloužily beletristické ztvárnění.

IMG_1696

Vraťme se však do Želče

Dlouho očekávanou kulturní událostí číslo jedna bezesporu bude shora vzpomenutá výstava s vydáním publikace Jiří Trnka… a jak to bylo dál. Expozice jeho vybraných děl, prací jeho manželky Heleny Chvojkové, syna Jiřího, snachy Heleny a vnučky Heleny bude otevřena od začátku září v Obrazárně Špejchar Želeč. Je zajímavé vidět, jak se umění věnují Trnkovi potomci, kolik talentu se k nim přelilo. Jak nás upozornil Pavel Šmidrkal, největším překvapením bude asi Helena Chvojková-Trnková, která byla vynikající kreslířkou, napsala a vydala dvě tehdy populární knížky. Vnučka Helena se věnuje bytové a zahradní architektuře a také maluje a krásně zpívá, pravnučka zase fotografuje. Vnuk Jakub Trnka je po dědovi skvělý muzikant, ovládá řadu hudebních nástrojů, nejraději usedá za bicí. Je navíc manuálně nesmírně zručný. A především syn Mistra, architekt Jiří Trnka zazáří na výstavě. Právě on stojí za řadou staveb v Praze, byl autorem stanice metra Hlavní nádraží, budoval tunel na nábřeží Ludvika Svobody (tzv. Husákovo ticho) a navrhl větrací věz ze Strahovského tunelu.

Závěrem:

Exploze a invaze koronaviru zasáhla i výstavní činnost Pavla Šmidrkala. Plány se zkomplikovaly posunutím termínů výstav, ale podpora projektů nadále trvá, dokonce i finanční. Jižní Čechy na umělce nedají dopustit, jak vidno. Krajský úřad v Českých Budějovicích přispěl na knihu o Trnkovi, stejně tak Obec Želeč nebo České přístavy a.s. Je ale také skutečností, že první týdny po uvolnění opatření nouzového stavu nenarostla návštěvnost k dřívějším počtům. Nejistota přetrvává i do budoucnosti, existují obavy z druhé vlny koronaviru. Jak tomu ale bude doopravdy, ukáže sám čas.

Curriculum vitae

Pavel Šmidrkal se narodil v prosinci roku 1953 v Táboře. Vystudoval strojní průmyslovku a dva roky humanitní nástavby v Praze, kde maturoval z dějin umění. Tři desítky let pracoval v armádě na pozici kulturního pracovníka a po odchodu se u plně věnoval kurátorské činnosti a psaní. Dlouhodobě spolupracuje s válečnými veterány, za činnost s nimi získal řadu ocenění, stejně jako za kurátorskou činnost. Jeho práci v minulosti ocenil předseda Senátu PČR i předseda vlády ČR, stejně tak Obec legionářská i Český svaz bojovníků za svobodu.

Připravil Ivan Černý
Foto archiv

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...