Úvod Lifestyle Cestování Jedinečná turistická knižní edice
CestováníKnihy

Jedinečná turistická knižní edice

31

Pražské Nakladatelství Olympia vzniklo v polovině minulého století především jako sportovně-turistické vydavatelství. Dnes má samozřejmě mnohem širší spektrum, od knih pro děti a mládež až po beletrii včetně románů, pravidelně vydává i literaturu faktů.  Na svou tradici ale nezapomíná, o čemž svědčí čtenářsky oblíbená modrá řada s označením Toulky a Navštivte.

Z řady ve jmenované edici vydaných turistických průvodců nás především zaujaly tři tituly. Dva první jsou z pera literárního redaktora, publicisty a spisovatele Tomáše Hejny, dále pak v tomto čase více než aktuální České Vánoce od rovněž známého autora Pavla Toufara.

Přemyslovské střední ČechyToulky Melnik_Premyslovci

Tyto Hejnovy Toulky Slánskem, Kladenskem a Berounskem v detailním záběru popisují krajinu v samém srdci Čech, která je historicky spojená se vznikem našeho státu. Jak známo, střední Čechy byly původním panstvím rodu Přemyslovců a jsou spojeny nejen s četnými historickými událostmi, ale hlavně s dlouhou řadou pověstí, v nichž se objevují hrdinové Kosmovy kroniky i méně známé postavy, zasazené do kontextu událostí a míst až jedním z jeho pokračovatelů – Václavem Hájkem z Libočan. Průvodce Tomáše Hejny sleduje v jednotlivých trasách místa spojená s jediným českým panovnickým rodem a s jeho minulostí, připomíná známé i málo známé pověsti a osobnosti a především čtenáře seznamuje s řadou jak notoricky známých, tak i opomíjených památek. V neposlední řadě pak i s místy, která bychom jen těžko sami navštívili.
Jak říká anotace na zadní obálce představovaného titulu: S touto knihou se nikdo nemusí bát, že se během výletů ztratí. Hejnův průvodce totiž obsahuje podrobné popisy cest a je opatřen řadou užitečných odkazů. Jednotlivé cesty po Kralupsku, Slánsku a Berounsku jsou vhodné jak pro pěší, tak i pro cyklisty a každá z nich je vybavena informacemi o délce a náročnosti.

Od Mělníka k Českému ráji

Na předchozí publikaci navazuje doslova ještě tiskařskou černí vonící svazek turisticko-historického průvodce Tomáše Hejny Mělnickem, Kokořínskem, Mladoboleslavskem a Mnichovohradišťskem. Tato krajina je plná nádherných a zajímavých památek, přírodních zajímavostí a kouzelných výhledů v každé roční době. Praktický Hejnův průvodce turisty a výletníky se zájmem o historii provede okolím jmenovaných měst, zavede na řadu pozoruhodných míst a seznámí nás nejen s jejich historií, ale také i s významnými osobnostmi s místem spjatými. Objevme tedy s průvodcem v ruce kupříkladu mělnické podzemí, kokořínské skalní byty nebo třeba skalní hrady na Okraji Českého ráje. Stranou našeho turistického zájmu jistě nezůstane Kokořín, Bezděz, zámek Humprecht či hrad Kost, nebo kosmonoská loreta a další vzácná místa. Stranou nezůstávají ani drobné památky a místní pověsti. Autor přitom podává čtenáři i řadu praktických návodů na cesty a detailně popisuje jednotlivé úseky tratí. Každý se tak může dopředu připravit, co ho cestou čeká, na který úsek připadne více času a sil a který bude naopak snadný. Hejnova kniha je vhodná jak pro milovníky pěší turistiky, tak pro cyklisty a také koloběžkáře, jejichž potřeby autor u každé trasy zohledňuje.

České VánoceToulky_Ceske vanoce

A do třetice všeho dobrého. S turistickým průvodcem neotřelého námětu v ruce, se zvídavý čtenář a výletník může vydat vánočním putováním napříč časem a tradicemi. Pavel Toufar na třech stech stranách publikace kapesního formátu, bohatě vybavené ilustracemi i fotopřílohou, láká své čtenáře k toulkám za českými i moravskými vánočními zvyky. Cílem může být třeba Jindřichův Hradec, kde se pečlivě starají o unikátní Krýzovy jesličky, největší lidový mechanický betlém na světě, stejně jako třeba Třebechovice pod Orebem se slavným mechanickým Proboštovým betlémem. Ovšem, turisté se mohou vydat třeba i do Jilemnice za neméně skvělým pohyblivým betlémem Jáchyma Metelky, nebo za současným mechanickým betlémem ze Sušice či z Horní Lidče. Krásný je též výlet za tradicí domácích betlému v Třešti.
Z Přeštic na Klatovsku se s Toufarovým průvodcem můžeme vydat do Rožmitálu pod Třemšínem a to po stopách Jakuba Jana Ryby, autora slavné České mše vánoční. Obzor našich vědomostí ve své publikaci rozšíří autor představovaného svazku z edice Navštivte… i kapitolkami, věnovanými historii výroby papírových vystřihovacích betlému, vzniku a výrobě vánočních ozdob i vánočním pověrám.
Vraťme se však závěrem k mechanickým betlémům – většina z popisovaných je zpřístupněna celoročně. Proto není nutné čekat pouze na vánoční čas.

Ivan Černý
Foto archiv nakl. Olympia

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...