Úvod Knihy Netradiční průvodce hlavním městem
Knihy

Netradiční průvodce hlavním městem

29

Známé nakladatelství Grada udělalo radost milovníkům pragensií a turistiky v pořadí již čtvrtým knižním dílemPraha neznama IV obalka procházek po méně známých pražských místech a zákoutích, která se, slovy autora Petra Rysky, rozhodně nedostávají do ostrého hledáčku pro běžné návštěvníky Prahy.

Pět tras

A jednu zajímavější než druhou, svým čtenářům v představované publikaci nabízí na slovo vzatý znalec naší Matky měst. Jak je jeho autorskou licencí, čtivým způsobem a do každého důležitého detailu nám tak ukazuje pestrost čtvrtí, o kterých, s prominutím, někdy nemá velkého povědomí ani rodilý Pražák.

Nejprve začneme reprezentativně na Malé Straně, kde v první kapitole navštívíme Jánský vršek, jakožto jednu z mála enkláv na malé Straně, která ještě stojí stranou turistického zájmu. Dozvíme se, že v těchto místech bydlela velká komunita Italů, což dodnes připomínají jak jména architektů, tak i vzhled některých ulic. Objevíme spoustu malebných zákoutí, tak typických pro Malou Stranu, a přitom si užijeme bez návalu kolemstojících i okolojdoucích…

Ve druhé kapitole se přesuneme do vilových Vinohrad, kde se pokocháme opulentními stavbami v různorodých stylech od historizujících a lidových prvkům až po moderní vily funkcionalistické. V neposlední řadě pak budeme překvapeni, kolik významných osobností zde našlo svoje bydliště, pracovny či ateliéry.

Třetí kapitola nás zve na přírodně-historickou procházku z Malé do velké Chuchle, přes rozsáhlý Chuchelský háj. Jestlipak víte, vážení čtenáři, že nás zde mj. čeká krásně zachovalý barokně-klasicistní komplex bývalých lázní? Dalším zdejším turistickým lákadlem je i unikátní technická památka Pacoldovy vápenky se čtyřmi komíny, stojící v těsné blízkosti velkolepého bývalého dolu na dolomit.

A ve čtvrté kapitole se ocitáme v úplně jiném světě. Tentokrát zamíříme do nejmenší pražské čtvrti, kterou jest Zadní Kopanina s pouhými 74 obyvateli, ležící na náhorní planině přímo na hranicích velké Prahy. Je obdivuhodné, kolik zajímavostí pro nás zde Petr Ryska našel a popsal. Nalézáme se v lokalitě, která je obklopena chráněnou krajinnou oblastí zvanou Český kras. Nechybí zde dokonce ani jezírka s pravěkými zkamenělinami, rokle a údolí se starobylými mlýny, dokonce jsou zde jeskyně a horolezecké skály! Ovšemže to ale chce se na toulku touto krajinou vybavit. Na mysli máme sportovní či turistickou obuv, do batohu si přibalit chleba se slaninou a samozřejmě Ryskova průvodce číslo 4, s nímž rozhodně nezabloudíme.

V páté, závěrečné kapitole se dostáváme opět do dosti neznámé lokality – prvorepublikové kolonie Domov na Žižkově. Ta nás okouzlí svojí malebnou krásou staročeských chaloupek s hrázděnými štíty a arkýři. Společně pak můžeme doufat, že časem z pražské mapy nezmizí tak, jak se stalo žižkovskému Krejcárku, prvorepublikové zahrádkářské kolonii, kterou pohltila i přes její kouzlo a oázu relaxace a klidu chamtivost developerů.

Závěrem…photo

Publikaci v pevných deskách s bohatou fotodokumentací doprovází jak Jmenný rejstřík, tak i Rejstřík místních názvů i seznam použité literatury. Co nám ale chybí, je autorův medailonek. Dovolujeme si tedy tuto chybu, jinak bezchybné knihy, alespoň několika málo řádky napravit:

Petr Ryska je pražský rodák (nar. 1963). Vystudoval obor dopravy a pak cestovního ruchu. V roce 2013 založil blog Praha Neznámá: průvodce po pražských čtvrtích, kde se od té doby dělí s návštěvníky těchto internetových stránek o zajímavosti z méně známých či objevovaných lokalit metropole. Během následujících let se mu stal jeho koníček i obživou. Svá virtuální poznávání doplňuje nabídkou komentovaných vycházek a má široký publicistický záběr.
Ivan Černý

Více na: www.prahaneznama.cz
nebo  www.grada.cz

 

 

Ivan Černý   Foto archiv

Populární články

Související články

KnihySport

Černí andělé jsou holky!

Legendární dámský házenkářský klub Baník Most oslavil před krátkým časem 70 let...

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...