Úvod Umění Nadčasové umělecké kalendáře
Umění

Nadčasové umělecké kalendáře

27

Nakladatelství Globus International se dlouhodobě zabývá ve své edici Tempus in Immortalibus Lapidibus vydávánímobrazy_2021_titul uměleckých nástěnných kalendářů, které patří ke špičce těch, co v ČR vchází. Jest to především zásluhou výběru autorů z řad našich předních výtvarníků i perfektním zpracováním tiskárny Label v Horách Kutných. Edici založil a řídí Miroslav Moravec, který s oslovenými kumštýři luxusní kalendáře spoluvytváří. Vznikají tak víc než jen líbivé měsíční přehledy ročního koloběhu, ale především sběrateli vyhledávané kolekce uměleckých reprodukcí, často sloužící k pozdějšímu zapaspartování či zarámování vybraných děl do nejrůznějších interiérů. Letos nás nakladatelství Globus International potěšilo vydáním hned tří kalendářů –Kutná hora ve výtvarném umění, Andělé Bohunky Waageové a ten právě představovaný našim článkem z ateliéru pražského malíře Letáka.

František Leták –  Obrazy 2021

Doslova malířským skvostem jsou krajiny či tváře našich historických měst z palety akademického malíře, přezdívaného pro jeho nejmilejší, až osudový námět Portrétistou Prahy. V představovaném kalendáři milovníky výtvarného umění Leták potěšil výběrem tentokráte velmi pestrým. Tucet listů kalendáře není „pouze“ zaměřeno na pražské věže, střechy a zátiší, ale nabízí pohledy kupříkladu na šumavské údolí Brčátník, malířskou momentku z Beskyd či sady pod Milešovkou. Nádherná je kupříkladu Vltava pod Mělníkem, v originále olej na plátně o velikosti 500 x 700 mm, nebo Slatinany, zámecký park, v originále olej na plátně o velikosti 500 na 800 mm. Hlavní město republiky ale přece jen zkrátka nepřišlo, jak nám říkají názvy dalších děl, jako třeba Sv. Mikuláš nebo Na Karlův most.obrazy_2021_3
Letákovo dílo se vyznačuje poctivým kumštem s až schikanederovským šerosvitem, ohromným citem pro světlo a detail. A nejen v podobě kalendáře je tím nejvhodnějším vánočním dárkem.

Seznamte se, prosím…20201201_150454

František Leták (nar. 1949 v Ústí nad Labem) žije a tvoří v Praze. Jak nám prozrazuje jeho tvůrčí medailon na zadní straně vzpomínaného kalendáře, byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou školu sklářskou v Kamenickém Šenově, kde si vybral obor malování, tvarování a leptání skla. Po absolutoriu se v roce 1971 přihlásil ke studiu na Akademii výtvarného umění v Praze u profesora Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. Restaurování studoval u profesora Raimunda Ondráčka a figurální tvorbu u profesora Karla Součka. Studia ukončil v roce 1977 a dnes patří mezi současnou malířskou špičku.
Maluje zátiší, portréty i postavy, krajiny a především svou velkou lásku – Prahu, pražské motivy. Pravidelně vystavuje v řadě galerií doma i v zahraničí – kupříkladu v Japonsku, Řecku, na Kypru atd.
V současné době se František Leták připravuje na svoji v pořadí již patnáctou japonskou výstavu v  Tokiu. Pokud koronavirus dovolí, tak ta se uskuteční zjara roku 2021. V nabídce japonským milovníkům klasického evropského výtvarného umění budou jak Letákova pražská zátiší, tak i krajiny z Beskyd, Šumavy či Litoměřicka, kde prožil mládí a velmi rád se tam vrací.obrazy_2021_5

Ivan Černý
Foto archiv nakl. Globus International

Populární články

Související články

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Umění

Alfons Mucha – nehynoucí inspirace

Slavný český malíř, grafik a designér období secese (nar. 1860, zem. 1939)...