Úvod Lifestyle Cestování Šporkův Špitál v novém kabátě
CestováníLifestyle

Šporkův Špitál v novém kabátě

33

P1060839Pro tip na tento výlet jsme si zajeli do Podkrkonoší k nejrozsáhlejšímu baroknímu komplexu v Čechách u Dvora Králové. Ještě v roce 2012 patřil do seznamu stovky nejohroženějších památek. Nyní je všechno jinak, celý areál září novotou. Začátkem letošní turistické sezóny, po dvou letech náročné rekonstrukce a restaurátorské píle, byl široké veřejnosti komplex Hospitalu Kuks zpřístupněn.
Jsme v údolí horního toku Labe, asi šest kilometrů severně od Jaroměře. Jak právem tvrdí turističtí průvodci, česky Kuks a německy Kukus je ves pozoruhodná především částečně zachovalými barokními lázněmi, které svého času popularitou předčily i ty v Karlových Varech. Především pak hospitálem z přelomu 17. a 18. století se skvělou a rozsáhlou sochařskou výzdobou Matyáše Bernarda Brauna. Rozsáhlý barokní komplex nechal postavit  majitel panství, osvícený hrabě František Antonín Špork v letech 1692 – 1724. Do roku 1694 byly postaveny lázně, ve své době jedny z nejvýstavnějších v Čechách. L.P 1702 pak bylo zbudováno divadlo a závodiště, o dva roky později lázeňský dům a domy pro hosty. V letech 1707 – 1716 i špitální kostel a hospital Milosrdných bratří se zahradou.  Mezi roky 1720 – 1724 přibyl nový lázeňský dům a Dům filosofů s knihovnou. Po časech slávy ale přišly doby zlé, které přišly se smrtí hraběte Šporka. Význam lázní upadal, budovy chátraly. Byly postiženy řadou povodní, požárů i válečnými událostmi a dějinnými zvraty. V roce 1901 byl stržen vyhořelý zámek. Zuby času se pustily i do hospitalu a dalších pamětihodností. Pět minut po dvanácté se začalo v roce 2010 s kompletní záchranou této jedinečné barokní památky, vyžadující si stamilionové finanční injekce, včetně výrazné pomoci z fondů Evropské unie.

Nový turistický magnetP1060934

Ti, co zde byli před delším časem, to tady od letošního dubna skoro nepoznají. Kromě opravených barokních domů jsou  vydlážděny všechny cesty, do nového se převléklo historické schodiště i kašny s lázeňskými prameny, ze kterých v čase místního vinobraní proudí červené i bílé jak za Šporkových časů zámeckých slavností. V jedné z omládlých budov, které se zachovaly z původních lázní, je Rentzova barokní tiskárna. Takzvaná Jeschkeho vila se po kompletní rekonstrukci proměnila v moderní informační centrum s apartmány pro turisty. Z dalšího objektu se zase stala stylová restaurace, v patře najdeme výstavní sál a víceúčelové multimediální prostory, nechybí ani dětský koutek. V horním patře pak výletníkům budou sloužit dva apartmány. Turisti jistě ocení vycházkový okruh s informačními panely a turistickou aplikací, která slouží jako průvodce po památkách. Okruh vede od parkoviště až k baroknímu areálu. Kolaři si nemohou vynachválit nové cyklostezky z Hradce králové přes Jaroměř a Josefov až do Kuksu. Nových 26 kilometrů dlouhé trasy je součástí mezinárodní Labské stezky.

P1070181Rentzovo muzeum

Být na výletě na Kuksu, a nenavštívit toto zajímavé muzeum, by byla velká škoda. Minout ho rozhodně nemůžeme, je to rohový historický objekt, těsně pod schodištěm s jedinečným výhledem na Hospitál na druhé straně Labe. Michael Heinrich Rentz (Norinberk 1698 – Kuks 1758) byl Šporkův dvorní rytec. Svými díly, skvělé kvality i rozsahu, je srovnatelný s pozicí sochaře Matyáše Bernarda Brauna v českém barokním sochařství. Součástí objektu muzea jsou ukázkové dílny knihtisku, výroba ručního papíru, mědirytu, vazba knih a restaurování s nabídkou workshopů a tisku na funkčních replikách mědirytinového a knihtiskařského tisku ze 17. století. V zahradě domu zase vzniklo venkovní barokní pouliční divadlo, kde si návštěvníci mohou osobně i zahrát a natočit záznam barokní hry.

Lákavý Tanec smrti

Po kompletní obnově se  tedy slavnostně koncem letošního března otevřel Hospital Kuks, dominanta barokního areálu hraběte Františka Antonína Šporka, známá sochami Ctností a Neřestí od jednoho z nejvýznamnějších evropských barokních sochařů Matyáše Bernarda Brauna. Prvotřídní umělecká památka získala díky bezmála půlmiliardové investici po třech stoletích zpět svůj lesk a s ním i nové využití, neboť bude využíván i pro kulturní programy a edukační aktivity, vážící se k dějinám či původnímu využití hospitálu.P1060874
Během restauračních prací v prostorách Hospitalu, který byl založen mecenášem Šporkem jako domov pro přestárlé veterány z okolí, došlo k několika senzačním objevům. Největší událostí bylo odkrytí 52 nástěnných maleb Tanců smrti, vyplňujících v celé délce chodbu v přízemí hlavního křídla. Přestože odborníci věděli, že se pod silnou vrstvou vápenných nátěrů může skrývat malířská výzdoba, rozsah a kvalita děl byly velkým překvapením. Ojedinělý cyklus, rarita evropského formátu, znázorňuje rovnost lidí v posledních okamžicích života. Před zraky obyvatel i návštěvníku hospitalu byl ukryt již od 18. století a teprve dnes je tato památka  při prohlídce areálu opět k vidění.
Rekonstruovaná národní kulturní památka nabízí turistům hned několik novinek najednou. Vedle Barokní lékárny také expozice Muzea farmacie a v neposlední řadě i jedinečnou Bylinkovou zahradu za hospitálem, která slouží návštěvníkům jak k poučení, tak i odpočinku na lavičkách mezi 144 vonícími záhony a keři. Projít se lze i v sadu s tradičními odrůdami ovoce, jako jsou kupříkladu kdouloň nebo mišpule.
Od 1. dubna je hospitál otevřený jednotlivcům, rodinám i skupinám každý den mimo pondělí, v létě denně, od 9 do 17 hodin. Základním prohlídkovým okruhem je 60ti minutový „Hospitál“, obsahující mimo jiné zmíněný soubor maleb tanec smrti, dalšími okruhy jsou „Šporkovská hrobka“ v délce 15 minut a půlhodinová expozice „Historie lékáren“. Na prohlídku bez průvodce je možné samostatně vyrazit do expozice „Historie výroby léčiv“.

P1070134Kde složit hlavu

Přímo v Kuksu mnoho příležitostí dosud není. Dva apartmány v informačním centru nestačí, přespání v soukromí s cedulkou „freizimmer“ se zde příliš nepěstuje. Romantické ubytování rodinného typu v zahradním přístavku s terasou a se vším potřebným vybavením a pohodlím však nabízí nejstarší objekt obce z roku 1721. Jedná se o dům číslo jedna v tzv. Obr Kuksu, neboli Horním Kuksu. Jelikož leží na vrchu kopce, zkraje silnice vedoucí dolů do centra obce, až do špitálu, jistě tudy jezdíval na koni či v kočáře i sám hrabě Špork, což místo při troše fantazie a představivosti nabývá na přitažlivosti. Parapety oken historického domu zdobí nejrůznější hrnky, vázičky i svícny. Jak by ne, když je zde vyhlášená Galerie keramiky. Tady si návštěvníci mohou vybrat z velkého množství originálních výrobků hrnčířky Ing. Jany Jaklové se značkou srdíčka. Dokonce mají možnost absolvovat kurz základů keramiky  nebo si vlastnoručně i něco hezkého na hrnčířském kruhu vytočit, třeba na památku hezkého výletu.
V galerii se rovněž prezentují nejrůznější čeští umělečtí keramici a skláři, nechybí ani díla textilních výtvarníků a malířů. V nabídce jsou tak originální věci a umělecké suvenýry, pro radost i užitek, módní doplňky i solitérní dílka.
Zahradní ubytování je pro 4 osoby ve stylově zařízených prostorech s příslušenstvím a kuchyňkou. Na terásceP1070156 mezi keři se hezky cucá káva nebo vínko, plánují výlety do okolí a především díky klenoucímu se horizontu se odtud báječně pozoruje západ slunce, což potěší především romantiky a zamilované páry.
Propojení výtvarna s přírodou a jedinečnost Kuksu je společným rysem pro zdejší dobové i novodobé aktivity a jsou čím dál turisty oblíbenějším cílem pro dny volna a odpočinku. Více na: www.galeriekuks.cz

Ivan Černý Foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...