Tataráčky z různých druhů ryb jsou stále populárnější alternativou klasického hovězího tataráku. K vynikající chuti se přidávají četné bonusy pro naše zdraví, které konzumace čerstvých ryb nesporně přináší. Šéfkuchař smíchovského Wine Food Marketu Gianfranco Iuorio doporučuje tatarák z tuňáka, což je mimochodem jedna z nejtypičtějších ryb, lovených na největším italském ostrově – Sicílii. Ryby patří k oblíbeným Gianfrancovým surovinám, především pro rozmanité možnosti úpravy a dochucení.
Počet porcí: 4
Ingredience
Tatarák:
800 g tuňáka
30 g vlašských ořechů
kůra z jednoho pomeranče
čerstvá feferonka
olivový olej
sůl, pepř
Dressing:
100 g olivového oleje
50 ml dijonské celozrnné hořčice
30 ml medu
šťáva z jednoho pomeranče
Postup
Syrového tuňáka pečlivě očistíme a nakrájíme ho na plátky široké 1–1,5 cm. Tyto plátky pak nasekáme na jemné kousíčky.
Vedle si velmi najemno nasekáme vlašské ořechy, pomerančovou kůru a feferonku (pozor na míru její pálivosti). Nepoužíváme mixér, ale vše sekáme ručně. Tuto směs pak přimícháme k tuňákovi. Dochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.
Ingredience na dressing smícháme dohromady a rozmixujeme. Podáváme s tatarákem.