Úvod Kultura Království skleněných pilníčků
KulturaTrendy zdraví a krásy

Království skleněných pilníčků

52

yOABQQNZnámá poděbradská sklářská firma Blažek Glass je spojena svými jedinečnými výrobky s lázeňstvím a péčí o tělo více, než bychom si mohli představit. Již dvacet let jí patří světové prvenství nápadu na výrobu skleněných kosmetických pilníků. Dnes tento produkt představuje 80 procent odbytu společnosti. Připojme se k turistům, kteří jsou zvědaví, jak se takový předmět, který nesmí chybět v žádné dámské soupravě manikúry, vyrábí.

Při příjezdu na historické poděbradské náměstí s dominantou zámku a pomníkem krále Jiřího z Poděbrad, je nutné za svým cílem odbočit vlevo. Silnice míjí centrální parkoviště s místním informačním střediskem a pokračujeme směrem na Nymburk. Po pravé straně zůstává oblíbený lázeňský park i architektonický poděbradský skvost, první funkcionalistické nádraží v Čechách. Ulice je lemována vilkami a záhy projíždíme periférii tohoto lázeňského města. Po pár stovkách metrů zleva nemůžeme přehlédnout velký areál společnosti Blažek. Zbývá zaparkovat a přidat se k včas ohlášené výpravě návštěvníků s přáním, shlédnout zdejší unikátní výrobu.x4FBQn9

Prodejní stánek u Máchova jezera…

Exkurze začíná v síni tradic, či podnikové galerii se vzorkovnou, jak je libo. Původní dobový nábytek z drahého dřeva s konferenčním stolem prozrazuje, že zde bývala svého času pracovna a obchodní centrum firmy. Vitríny po všech obvodových zdech se blyští širokou plejádou úžasných vzorků, mapující celou výrobní historii podniku.
Průvodkyně závodem vysvětluje, že je tradice sedmi generací rodiny Blažků spjata s výrobou a zdobením skla a že sahá až do 18. století. Jedná se původem o novoborský rod a jeho začátky byly skromné.  Vše se dělalo v malé manufaktuře doma „na koleně“ a především šlo o broušení a malování dodaných polotovarů. Původně domácí výrobu změnil až Josef Blažek (nar. 1903).
scan18030215050Ten v roce 1932 zakládá živnost na zpracování a trhovectví skla v rodném Novém Boru. Zprvu ani on nepodniká ve velkém, ale firmu pomalu a cílevědomě buduje. Jak turisté vidí na zarámované dobové fotografii v čele galerie, první prodeje svých výrobků uskutečňoval v již tehdy populární rekreační zóně, na březích Máchova jezera v jednoduchém dřevěném stánku. Zájem výletníků je obrovský, a tak již v roce 1933 Josef Blažek zakoupí podnik v Novém Boru a zakládá společnost pod názvem J. Blažek Sklo. Firma se specializuje na výrobu dekorovaného skla, především čirého broušeného křišťálu, jehož krásné kousky nyní obdivujeme spolu s dalšími turisty.
Na světovém politickém nebi se ale začíná černat, Hitler haraší zbraněmi, přichází ostudná Mnichovská dohoda, Anglie s Francií zradí Československo. V roce 1938 byla v našem pohraničí situace již natolik vyhrocená, že většina českých podnikatelů odchází do vnitrozemí. Také firma Josefa Blažka, který přesídluje do Poděbrad. Společnost zde zapouští své kořeny pod stejným názvem a během roku postaví na zelené louce budovy sklárny, což byl v oné předválečné a válečné době mimořádný krok. Období pod německým protektorátem společnost přežívá jen díky své zaběhlé proexportní strategii a omezeného exportu zboží na základě ověřených kontaktů v zahraničí.

…i váza pro prezidenta Benešescan18030215040

Život samý kotrmelec, chtělo by se říci při výkladu průvodkyně o tom, jaké problémy firmu po celý ten čas tížily. Dělalo se „na sklad“, také někdy jen párkrát v týdnu, chyběly potřebné suroviny, mnoho sklářů přišlo o práci, někteří i o život ve fašistických koncentrácích. Na lepší časy se začalo blýskat po Osvobození a znovuoživení výroby i exportu do ciziny. V ten čas do sklárny Blažek přijíždí i tehdejší československý prezident, doktor Eduard Beneš se svou manželkou, který zde byl na oficiální návštěvě Poděbrad. Prohlížíme si dobové fotografie z této vzácné návštěvy i velkou unikátní vázu, kopii daru panu prezidentu. A chápeme, že to pro zdejší skláře muselo být velké ocenění práce i podnikatelské činnosti.
V roce 1948 byla společnost znárodněna a zařazena do systému státních skláren, kde pokračovala ve výrobě především broušených olovnatých křišťálových výrobků. V roce 1989 nastává čas privatizací a firma je v roce 1992 v restituci vrácena Blažkovým potomkům. Vzhledem k chátrajícímu stavu budov a potřebám modernizace provozu si Dalibor Blažek, šestý z rodu tohoto jména, bere velké úvěry a snaží se navázat na starou zašlou slávu firmy J. Blažek Sklo. Doba je však problematická. Rozpad socialistického bloku a zpřetrhané obchodní vazby spolu s vysokou konkurencí, zejména laciného skla s Polska a Asie, znamená pro naše sklo složité časy. Situace by se dala přirovnat ke konci 18. století, kdy bylo české WNMBGwWsklářství po odtržení Slezska zle postiženo nepříznivou politikou i hospodářskou situací. Naši skláři na to tenkrát reagovali především obnovením starých, či vynálezem nových technik.
Nápaditý a přemýšlivý Dalibor Blažek, pod tlakem situace o dvě stě let později, přišel na geniální nápad, kterým nejenom, že se zapsal zlatým písmem do novodobé kroniky českého sklářství, ale kterým i zadluženou firmu postavil takříkajíc na nohy. Vynalezl totiž originální skleněný kosmetický pilník!

Blažek Glass Poděbrady

Skleněné pilníčky na nehty se tedy začaly poprvé na světě vyrábět v roce 1997. Dnes mají celé spektrum velikostí, barevností, délky i podob. Jsou chráněny řadou patentů, jejichž autorem a původcem byl otec současné ředitelky Lenky Blažkové-Zdobinské, vnučky Josefa Blažka. V roce 1999 je firma v souladu s rozvojem společnosti a se zavedením nových produktů na stále se rozšiřující světové trhy přejmenována rovněž světově: Blažek Glass s.r.o.
Společnost však nespí na vavřínech a v roce 2014 vyvíjí další novinku – luxusní broušené lampy a osvěcovadla s volitelným spektrem barev podIj6BQn7 názvem Light Emitting Crystal. Jedná se o ručně vyráběné skleněné lampy, navržené vývojovým týmem firmy a vyráběné pod taktovkou mistrů brusičů v originálním designu a s moderní technologií LED světelných pásků. Jedná se o značku, nabízející jedinečný sortiment náročnému zákazníkovi, který ocení kvalitu a umělecké ruční zpracování. Lampy mají různé tvary a velikosti, ty nejmenší jsou určené pro intimitu ložnice či konferenčního stolku u krbu, další pak do pracoven, ale i barů, galerií nebo jiných reprezentativních místností či hal.  I ty mají v prezentační galerii sklárny své místo. Exkurze nyní pokračuje v provozech, kde se vyrábí skleněné pilníčky či kosmetické „rašple“ na paty dámské i pánské.

Základem je ploché sklo

Ve zdejším provozu pracují převážně ženy. Nejenom proto, že se jedná o fyzicky nenáročné úkony, ale též proto, že je potřeba trpělivosti a soustředění, kterého leckdy nejsou muži schopní. V neposlední řadě i proto, že ženy především jsou hlavní zákaznice tohoto sortimentu a už proto nedělají svou práci automaticky, ale plně se jí věnují, aby výsledek byl bezchybný.
Ploché sklo, zvané Float, ze kterého se pilníky i škrabky vyrábějí, neobsahuje žádné těžké kovy, ani jiné nežádoucí prvky nebo přísady, které by mohly být škodlivé pro lidský organismus, což je pro nástroje, určené pro manikúru a pedikúru velmi důležité.
Na začátku exkurze vidíme dílnu s italskými stroji, které řežou a porcují tabule na požadované rozměry celého výrobního sortimentu, který je velmi široký. Zde vzniká tedy základ pro výrobu s použitím nejmodernější technologie a tradičními metodami zpracování skla. Následuje chemická úprava povrchu a zkráceně popsáno, konečná úprava výrobků nejrůznějším zdobením. A to od různých kresbiček nebo log až po kamínky od Swarovského nebe Preciosy. Výrobní štafeta končí u kontrolorek, zaručujících prvotřídní podobu produktů, o nichž je známo, že jsou nejkvalitnější na českém i světovém trhu.

Drog.Martina-foto ruze-webZadáno pro dámy

Blažek Glass tedy produkuje nástroje pro nejšetrnější způsob ošetření nehtů, včetně skleněných škrabek na ztvrdlou kůži na ošetření nohou, především pat. V základní řadě pilníčků jsou jednobarevné ve třech základních barvách. Dále jsou pak k dispozici skleněné pilníky matované a pískované, exkluzivně malované obloukové tří vzorů, nebo v neposledním případě i pilníčky ve znamení zvěrokruhu. Zapomenout nesmíme na nejrůznější dárkové sady jak z manikúry, tak pedikúry.
Zbývá dodat, že samotná brusná plocha pilníčků a škrabek této značky je trvalá a mechanická pevnost u těchto skleněných výrobků je při běžném používání nebo pádu na lino či koberec nezničitelná. Výrobky jsou protibakteriálně chemicky ošetřeny a lze je též vyvařit nebo sterilizovat. Pouze některé výrobky, prodávané pod označením Antibactiff jsou opatřeny antibakteriální vrstvou!  Což se hlavně praktikuje u škrabek na nohy.
Exkurze provozem a prohlídkou výroby pilníků končí v podnikové prodejně, kde lze nakoupit za vstřícné ceny.

Ivan Černý
Foto archiv sklárny

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...