Úvod Knihy Habasův život se psy
KnihyMuži

Habasův život se psy

33

 

Foto_JU a kniha Zlodej psuSoučasný knižní trh obohatil nový titul z produkce nakladatelství The Dog Trail Jany Vávrové, který potěší nejenom majitele domácích miláčků, ale především čtenáře milující přírodu, svobodu a dobrodružství. Jedná se o autobiografický rukopis Josefa Habase Urbana, který si vydobyl spisovatelskou slávu především románem Habertmanův mlýn, který se dočkal i filmové verze.

Tara, Rek, Buck a ti druzí

„Knížku „Zloděj psů“ jsem napsal z čisté touhy vrátit svým čtyřnohým kamarádům to, co dávali po celý život mně – pocit přátelství a sounáležitosti…“ svěřuje se autor čtenáři zpočátku rukopisu, který svými příběhy, místy humornými, místy až k pláči a především napínavými, i svou kvalitou živého, čtivého Urbanova jazyka, mimořádně vyčnívá v haldě domácích i překladových titulů, na prohýbajícím se předvánočním knihkupeckém trhu. Jedná se o deset příběhů, kde jsou hlavními hrdiny „nejlepší přátele člověka“ které svázány v raneček pod lákavým titulem Zloděj psů zaznamenávají životní cesty vodáka, cestovatele, mušera i trapera v jedné osobě – Josefa Urbana, zvaného kamarády i parťáky z trailů Pepáč, nebo také Habas. Za všechny jeho charakteristiky platí nejvíce slova Daniela Krzywoně, filmového režiséra:
„Ten kluk je londonovským typem dobrodruha, kterému sudičky nadělily dar psaní a vyprávění. Je dobrodruhem, který se o sebe umí spolehlivě postarat při bloudění v divočina Aljašky, po ztroskotání na divoké himálajské řece i v ohrožení života v zemích zmítaných válečnými konflikty. Dobrodruha, který se krátce po krizi otřepe, dá si panáka a na břehu řeky napíše báseň…“

Vyprávění o psech a lidech07420002

Prvně psa Josef Urban pohladil, když mu bylo šest. S legendou svého života, Bojarem, poznává obě strany mince. Záhy pochopí, jak hrozné je žít na řetězu a od té doby se až do dneška snaží o to, aby tomu tak v jeho okolí ani na světě nebylo. V případě zvířecím i člověčím, neb svobodu si považuje nade vše a není to fráze. Je pro ni ochoten udělat cokoli – vybojovat, ukrást i vykoupit, třeba za tisíc dolarů, které dal za osvobození ukradeného a uvězněného psa, navíc svého! Ostatně, to je symbolická nit, která se táhne celou autobiografickou knihou vzpomínek, rámovaných mantinely povídky. Příběhy na sebe navazují, od dětství a alotrií se sestrou a nejrůznějšími „čokly“, jak něžně psí plemeno nazývá, patřících s jeho rodinou (rodinami) do jedné smečky, až po dobrodružství na divokém Balkáně, zaminovaných polích, v horách rumunských Karpat, ba i za velkou louží. To je již dospělý chlap, plaví se a cestuje se synem, oba propadlí divočině.
Každý příběh v tzv. ich formě (v první osbě) uvádí Urban filosofujícími glosami, několika kurzívou vysázenými řádky, které následný text jaksi předznamenávají. Jedná se o vlastní životní zkušenosti, a není dobré je přeskočit v touze začíst se co nejdříve do samotné povídky. Bezesporu bychom se nejenom ochudili o moudra zkušeného člověka, ale lépe i pochopíme následující text.
To rovněž platí o autorově doslovu, kde se Urban svěřuje s tím, že své psy celý život spíše pozoroval, než jim poroučel.
„Díky nim jsem přišel na to, co má v životě opravdovou cenu. Odpovědět si ale musí každý sám. Deset psů, se kterými jsem prožil popsané příběhy, mně přivedlo k Desateru přikázání podle Habase. Tím prvním je: Obdaruj bližního svobodou, je to největší dar…“
Desátým Habasovým přikázáním pak je rada: K vrcholu jdi cestou přímou. Jdi, právě teď, protože minulost je prázdná.

Foto_JU_kajak Troja_2018Filmová verze

Ačkoliv představovaná kniha spatřila světlo světa poměrně nedávno, již o ní projevili zájem televizní filmaři a není žádným tajemstvím, že se bude točit stejnojmenný seriál. Pracovitý Urban tedy na určitý čas vyměnil toulky přírodou se psy za vytrvalé vysedávání u klávesnice počítače, vědom si bonmotu spisovatele Arnošta Lustiga, že knížky se píší (s prominutím) zadkem. V tento čas má již napsaných sedm dílů scénáře.
Nadšen pak je, jako letitý bojovník z práva zvířat, že díky jeho tvůrčím snahám TV Prima otevřela stránky www.zlodejpsu.cz a www.primamazlicek.cz. Ty slouží jako jakási integrovaný systém ochrany ve vztahu a pes, ale i jiné „zvěři“.

Curriculum vitae

Josef Habas Urban (nar. 1965 v Zábřehu na Moravě), spisovatel a scénárista, je bývalý reprezentant ve sjezdu na divoké vodě. Po gymnáziu vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Jeho literární tvorba se prolíná s filmovou, píše scénáře i poezii. Má za sebou práci na dvou desítkách filmů, od dokumentů až po celovečerní. Řada z nich byla ověnčena domácími i zahraničními cenami, jako kupříkladu Habermannův mlýn v režii Juraje Herze, který získal cenu Sazky v rámci Českého lva i Státní bavorskou filmovou cenu. Na svém autorském kontě má Urban mimo Zloděje psů tři romány, sbírku básní i soubor cestopisných povídek. Též šest audiovizuálních pořadů, jako kupříkladu Stopy divočiny nebo Záhada ztracené Archy.

Ivan Černý
Foto archiv nakl. The Dog Trail

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...