Úvod Osobnosti Celebrity Výstava Sandry K. Jirovec je pro fajnšmekry
CelebrityKultura

Výstava Sandry K. Jirovec je pro fajnšmekry

32

99-vystavy-bannerNová, již dnes ale populární pražská Galerie a aukční síň Mánesova 54 na Vinohradech, se během svého půldruhého roku působení stala Mekkou milovníků a znalců domácího i zahraničního výtvarného umění i solidních starožitných kousků, které se zde dají výhodně vydražit při pravidelných aukcích. Lví podíl na dobrém image galerie má její schopnost představovat svým hostům prestižní výstavy špičkových umělců. Tak jako nyní, když se zde svými díly prezentuje světoznámá malířka s českými kořeny Sandra  Klima Jirovec.
Akademická malířka česko-francouzského původu Sandra K. Jirovec ( nar.1971), studovala nejdříve angličtinu na Sorbonně. V roce 1991 absolvovala studijní pobyt v ateliéru profesora Sopka na pražské Akademii výtvarných umění. Od roku 1994 studovala na prestižní škole Ecole Nationale Supérieure des Beaux – Art de Paris, kterou absolvovala v roce 2000. Žije a tvoří střídavě v Poděbradech a v Paříži. Častým tématem její tvorby je portrét a autoportrét, figurální a krajinářské kompozice i motivy psů.
Výstava pod názvem  Jsem a tam je dle PhDr.Jiřího Jaskmanického, kurátora a odborného poradce výtvarných projektů, ojedinělá výtvarná záležitost, jejíž specifikum je ve zvláštní dualitě toho, že autorka střídavě žije a maluje ve dvou zemích, ke kterým má mimořádný citový vztah, a hovoří o nich jako „tady a tam“ podle toho, kde se zrovna nalézá.
Dvojice tématicky podobných obrazů, malovaných u nás a ve Francii, vypovídá jak o rozdílech, tak o společných rysech obou zemí a nabízí zajímavá srovnání. Neméně významným cílem výstavy je ale i připomenutí vzájemných vztahů a spolupráci obou zemí, která má dlouhou historickou tradici.
DSC_0200Sandra K. Jirovec se narodila v Paříži v rodině českých emigrantů. Její tvorba byla poprvé uvedena v listopadu 1993 na prestižním Salónu Nezávislých v Grand Calais v Paříži. Od té doby vystavuje v řadě evropských galeriích a v roce 2013 byly představeny i  její portréty českých disidentů v Knihovně Václava Havla v Praze. Při příležitosti výstavy v Galerii Mánesova 54 vydala galerie téměř stostránkový, polygraficky perfektně připravený katalog jak s kunsthistorickým komentářem a životopisem umělkyně, tak i obrazovou přílohou jejích děl. Smutným řízením osudu si tak můžeme prohlédnout i zdařilý portrét herce Pavla Landovského, který v čase vernisáže a přípitku na zdar výstavy opustil náš svět.

Patronkou výstavy Chantal Poullain

Obě dámy mají stejné životní cesty a pendlují mezi Prahou a Paříží. Obě propadly výtvarnému umění, vždyť i herečka Chantal slušně maluje a pokud ji dovolí čas, též sochaří v ateliéru pražské AVU. Není divu, že se léta přátelí a že  Sandra K.Jirovec o úvodní slovo paní Chantal požádala.

Výstava je prodejní, otevřeno od 9. října do 15. listopadu tohoto roku

Otevírací doba: pondělí – pátek 10 – 18 hod., sobota 11 – 17 hod.

Vstupné: volné

Ivan Černý
Foto: Jan Parkman a Galerie MÁNESOVA 54

DSC_0204

 

 

 

 

 

 

Patronka výstavy s autorkou a Dr. Jiřím Jaskmanickým

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...