Úvod Ambasadoři Natálie tančí s Kubistik
AmbasadořiŠperky

Natálie tančí s Kubistik

42

Romantickému vzezření šperků, na které jsme povětšinou zvyklí, se vymyká kolekce Kubistik z dílny českého zlatnictví JK Jitka Kudláčková. Vytvořil ji designér a zlatník firmy Josef Kozák. Tváří kolekce Kubistik se stala profesionální tanečnice a finalistka soutěže StarDance 2019 Natálie Otáhalová. Kubistik vyniká techničtějším i unisexovým pojetím šperků, takže si v ní to své najdou jak ženy, tak muži. Je oslavou oblíbeného uměleckého směru počátku 20. století, především pak architektury. Přesvědčit se o tom můžete v showroomu zlatnictví v budově Filadelfie na Praze 4 nebo na www.jk.cz.

Josef Kozák, který je součástí uměleckého týmu zlatnictví JK Jitka Kudláčková již sedm let, se dříve věnoval restaurování historických předmětů, ale vždy toužil vytvořit něco svého. V JK mu k tomu dali příležitost a vznikla kolekce Kubistik, která je minimalistická jako umělecký směr, z něhož vychází, avšak zároveň rafinovaná. Kolekce je protipól organických motivů, posun k minimalismu a obnažení surového materiálu bez příkras.

Inspirací pro kolekci se staly věci, které kolem sebe vídáme, jako například Dům u Černé Matky boží, Kovařovicova kubistická vila či kubistický trojdům pod Vyšehradem. „Mám rád technické věci, což se odráží i ve vzhledu šperků Kubistik. Skvělé také je, že na kolekci vidíte různé barvy, odlesky, a přitom se jedná stále o jeden materiál,“ říká o kolekci její autor Josef Kozák a dodává: „Měl jsem představu, že jedna část bude umělecká linka, čistý kubismus, a pak bych rád ještě v kolekci ukázal lidem poctivou práci se surovým zlatem. Chtěl bych tento kov představit jinak, než jak ho lidé znají z výloh. Možná podobně jako sochař jsem vyšel z hmoty, s níž pracuji. Vše se točí kolem ústředního motivu surové koule.“

Kolekce již nyní obsahuje různé kousky od náušnic přes prsteny po náramky či manžetové knoflíčky, ale dochází k jejímu postupnému rozšiřování. Své uplatnění v ní našly kameny, které ve špercích příliš k vidění nebývají, jako například černý onyx či barevné acháty. Kombinace určité surovosti, jednoduchosti a neotřelosti je přesně tím, co na kolekci osloví i muže, kteří si zatím na šperky příliš nepotrpí.

Minimalismus bez zbytečných příkras

Šperky z dílny JK Jitka Kudláčková vynikají svou různorodostí, originalitou a poctivou zlatnickou prací, také zde rádi dají prostor zajímavým nápadům, ostatně kolekce Kubistik je toho důkazem. Vznikala zhruba tři čtvrtě roku a primárně bylo využito metody ztraceného vosku a lití. Její unisexové pojetí má za cíl rozšířit nabídku pánských šperků, avšak vyberou si z ní i ženy. „Vnímám u kolekce její velkou variabilitu, to, že se nemusíme omezovat v tom, jestli to má muž či žena, u jednotlivých kousků se také jako u jiných kolekcí dají se uzpůsobit velikosti. Několik kousků z kolekce jsme ukázali před oficiálním představením našim zákazníkům a musím říct, že nás mile překvapily kladné reakce. Připisujeme to i tomu, že kubismus je takovým českým fenoménem. Josef při práci pozoroval kubistické budovy a další věci v Praze, které s tím souvisí,“ říká Dušan Mlynarčík, ředitel JK Jitka Kudláčková.

Šperky očima tanečnic
Kolekce Kubistik má zkrátka šmrnc, jenž dokonale vyjadřuje žena, která se stala její tváří – tanečnice a nově také herečka Natálie Otáhalová. „Do této kolekce jsem se zamilovala a za spolupráci, na kterou jsem okamžitě kývla, jsem opravdu moc ráda. Šperky jsou osobité a jejich nositel či nositelka rozhodně upoutá pozornost. Celá kolekce působí neotřele svými tvary, zdobením i barvami,“ prozradila Natálie, co ji na kolekci Kubistik okouzlilo. Sama hrdě nosí prsten z této kolekce, který si okamžitě zamilovala. Některé kousky si také dovede představit na svém partnerovi Janu Onderovi, který na představení kolekce nechyběl.

A jaký tanec by podle ní nejlépe tuto kolekci vystihoval? „Šperky Kubistik jsou elegantní, a přitom vynikají, hodila by se mi k nim rumba, která je jemná a vášnivá zároveň, nebo i paso doble,“ dodala tanečnice.

Speciální aranžmá

Specifičnost kolekce Kubistik je doplněna i výrazným aranžmá v showroomu, k jehož vytvoření přizval Dušan Mlynarčík výtvarníka a designéra Petra Lukáše Racka. Jeho do konceptu skvěle zapadá. „Vytvořil jsem něco, co připomíná kubistickou stavbu, konkrétně tvary i hrboly omítky. Součástí jsou i kontrastní matné černé plochy, na kterých mohou šperky zářit,“ uvedl výtvarník.

 Více na:

Dušan Mlynarčík
Spolumajitel JK Jitka Kudláčková
dusan@jk.cz 

JK Jitka Kudláčková

Šperk je jako vztah, jedinečný, vyžadující trpělivost a péči. Touto filozofií se v rodinném zlatnictví JK Jitka Kudláčková řídí dlouhodobě. Také proto již přes třicet let ke každému zákazníkovi přistupují individuálně. Pod značkou JK Jitka Kudláčková se skrývá česká rodinná zlatnická firma, zakládající si na kvalitě vyráběných šperků a na individuálním přístupu ke klientovi. Firmu tvoří stabilní tým profesionálů, mezi které patří například mezinárodně oceněný zlatník David George Hrubec. Zákazníci mají možnost při návštěvě showroomu v prostorách budovy Filadelfie na Praze 4 nahlédnout i do přilehlé šperkařské dílny. Více na www.jk.cz.

Populární články

Související články

KnihyŠperky

Granatus Bohemicus: Co vše bychom měli vědět o českých granátech

Řeč je o nerostech, jedinečných červených kamenech, které patří mezi nejstarší známé...

NákupyŠperky

Kampaň značky Tous s Emmou Roberts je tu!

Slavnostní období se blíží a všichni hledají ten perfektní dárek. Tous to...

LuxusŠperky

Chanel představuje novou kolekci šperků COCO CRUSH

Kolekce, v níž najdeme jednoduché prsteny a náramky, je inspirování pro Chanel...

HodinkyLuxusŠperky

Ella Balinska, Nová ambasadorka Panthère de Cartier

Odhodlaná a svobodomyslná herečka Ella Balinska se připojuje ke klanu silných žen...