Úvod Knihy Zajímavá kniha z ranku válečné literatury
Knihy

Zajímavá kniha z ranku válečné literatury

29

Nejenom milovníky militarií a čtenáře, zajímající se o dějiny druhé světové války, jistě příjemně překvapil titul20201226_144245 z nakladatelství Libro Nero. Publicista Josef Brix nám po svém úspěšném předcházejícím titulu Černé brigády (milice italských fašistů 1944-45) nabízí málo známé příběhy a fakta z druhé světové války pod názvem Možná ještě nevíte.

Kniha v pevných deskách s lákavou obálkou a spoustou unikátních dokumentárních snímků nám na svých více jak dvou stech stranách nabízí pestrý kaleidoskop unikátních střípků událostí, které spolu s tím, co je o druhé světové válce všeobecně známo, tvoří kompletní obraz evropských i japonských hrůz z let 1939 – 1945. Publikace je rozdělena na následující kapitoly:
Politika a válka, Zoufalé činy, Zapomenuté boje, Horor, Málo známé jednotky, Umění a válka, Armáda a výzbroj, Zázraky a Zapomenutá místa. Každá kapitola, až na tři poslední, rozsahově nejslabší, je sestavena z řady jednotlivých příběhů, často až absurdních či kuriózních, lze-li tak konstatovat při vší tragičnosti, která je v nich zapsána.
Tak se kupříkladu v kapitole Politika a válka dočteme, pro běžného čtenáře o málo známé historii Šípových Křížů, což byli maďarští fašisté. O jejich zločinech na Židech a na vlastním národu i o bitvě o Budapešť v lednu 1945. O té historici hovoří jako o jedné z nejkrvavějších bitev druhé světové války. Hitler prohlásil Budapešť za pevnost, Rudá armáda zde obklíčila a dobývala 33 000 fanaticky bojujících německých vojáků a 37 000 vojáků maďarských.
Z jiného soudku je pak zase třeba příběh „Vladaři“ v Itálii, příběh českého, tzv. Vládního vojska, nasazeného v Itálii. Zde sloužil mj. i později známý český herec Karel Effa, který tak jako dalších 800 Čechoslováků přeběhl k italským partyzánům a později své vzpomínky i sepsal. Jeho posměšný slogan dal podtitulek vzpomínané kapitole – „Platný jak vládní vojsko v Itálii.“
Takříkajíc z domácích luhů a hájů je i příběh Igor, z kapitoly Zoufalé činy. Jedná se o tragický osud jednoho ze tří synů neslavně proslulého ministra propagandy Emanuela Moravce, který vstoupil do řad SS.

Žádné čtení pro slabé povahy

Je třeba říci, že autorovy málo známé příběhy a fakta druhé světové války jsou psány čtivě a napínavě, s ohromujícím sběrem faktů a událostí. Prvoplánově však nesledují krvavé čtení na efekt a podráždění nervů, jak je v poslední době u podobných prací válečné literatury faktů zvykem. Ale i tak se autor nemohl vyhnout tak děsným příběhům jako je kupříkladu ten o ustašovském koncentračním táboru Jasenovac, ležící jihozápadně od Záhřebu, kde řádili chorvatští sadisti s hrůzným Petarem Brzicou v čele.

Při návštěvě obnoveného památníku srbského utrpení Jasenovac návštěvníky šokují i varny na mýdlo z lidského tuku, který zde z koncentráčníků vařili chorvatští ustašovci
Při návštěvě obnoveného památníku srbského utrpení Jasenovac návštěvníky šokují i varny na mýdlo z lidského tuku, který zde z koncentráčníků vařili chorvatští ustašovci

Téměř neznámou věcí je pak historie osvobození koncentračního tábor Dachau. Zde američtí vojáci, pod tlakem hrůz, které viděli, hromad mrtvých koncentráčníků, spalovacích pecí a při pohledu na vyzáblé tisícovky živých-mrtvých vězňů, bez soudu postříleli a zmasakrovali 520 německých stráží. Případ byl samotným generálem Pattonem ututlán. Vojáci, kteří se na obsazení koncentračního vyhlazovacího tábora i popravách podíleli, byli záhy odveleni zpět do USA, aby nešířili svou nenávist vůči Němcům dál, a nekomplikovali budoucí poválečné vztahy s Německem. Hrůzné jsou též málo známé události, tykající se japonských vojáků. Nejenom o fanatičnosti kamikaze. I o surovosti, nelidskosti, ba i kanibalismu, kterého se Japonci běžně dopouštěli. A jak se dále můžeme dočíst v příběhu tajné vojensko-lékařské jednotky japonské armády, tak ta svými pokusy na lidech, od dětí až po starce, překonala i ďábelského doktora Mengeleho z Osvětimi.

Umění a válka

Méně kruté, o nic méně však zajímavě informace pak najdeme v závěru představované publikace. A to v rovněž jedinečné kapitole, věnované téměř neznámým historkám, jak se válečný mlýn nevyhnul ani sochařům a malířům oné doby. V prvním příběhu čtenářům přiblížil Josef Brix osud autora proslulé plastiky nahé herečky Anny Ondrákové. Jeden z nejznámějších sochařů třetí říše Joseph Thorak se však ze svých úspěchů v nacistickém Německu příliš dlouho netěšil…Neméně zajímavý je kupříkladu osud pražského elegána, filmového scénáristy Felixe Cámary, autora příběhu úspěšného snímku Dívka v modrém, zlynčovaného po osvobození davem pro kolaboraci s Němci…Těch příběhů v kapitole Umění a válka je ovšemže ale mnohem, mnohem více a není bez zajímavosti ani Umění, ideologie a Julleuchter, kde si čtenář osvěží své znalosti o uměleckých stylech, které dominovaly výtvarnému umění během druhé světové války v Třetí říši.

Igor Moravec jako příslušník SS
Igor, syn Emanuela Moravce jako příslušník SS

Armáda a výzbroj, Zázraky, Zapomenutá místa

Pestrý kaleidoskop zajímavostí pak uzavírají opět málo známé události, které, tak jako všechny předcházející, Josef Brix objevil a posbíral v dobovém domácím i zahraničním tisku, pro některé si došel do archivů, jiné slyšel od pamětníků a účastníků oněch událostí. Jak jsme již shora konstatovali, kniha potěší všechny milovníky militarií a válečné literatury. Z hlediska zkušeného recenzenta je však nejslabší kapitolou ta, nazvaná Zapomenutá místa.

Příběh vesnice, která zemřela pro Anglii…

Japonský kamikaze
Japonský sebevražedný letec

…je sice mimořádný, a pro běžného českého čtenáře skutečně neznámý, ale z knihy ve své osamocenosti takříkajíc trčí jak ten kůl v plotě. Autor či editor rukopisu měl zvážit, zda neměl být doplněn ještě několika jinými příběhy z dalších „zapomenutých míst“. Těch je zvláště dnes, kdy se běžně převrací historie a dějiny dávno nepíší vítězové, ale současní, komusi poplatní historici, i u nás čím dál více.
Ovšem, možné je, že publicista Josef Brix již pracuje na své další nové a neotřelé publikaci pod již použitým názvem Zapomenutí místa, kdy byl pro jeho čtenáře příběh vesnice, která zemřela pro Anglii, v představované knize Možná ještě nevíte takovým předkrmem a příslibem další jeho poutavé knihy.

Ivan Černý
Foto archiv nakl. Libro Nero

 

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...